NOS Nieuws

Hoe een 19-jarige student de NPO-uitzendingen platlegde

 • ANP
  Deze melding was op TV te zien
 • NOS
  Inval in studio
 • ANP
  Politie in de studio
 • NOS
  Tarik Z. geeft zich over
 • NOS
  De student eiste zendtijd in een studio van de NOS
 • ANP
  Politie bij het gebouw van de NOS
 • ANP
  NOS ontruimd

De televisieprogrammering en de radio-uitzendingen van de NPO zijn gisteravond urenlang verstoord geweest doordat een gewapende man met een gijzelaar de redactie van de NOS was binnengedrongen. Hij eiste tien minuten zendtijd in het Journaal. Om 20.10 uur werd hij overmeesterd, maar daarna was de politie nog urenlang bezig om te onderzoeken of hij explosieven had verstopt.

De man bleek later een 19-jarige eerstejaarsstudent scheikunde aan de TU Delft te zijn. Zijn vuurwapen bleek nep, maar was niet van echt te onderscheiden. Om 19.46 uur arriveerde hij bij de receptie van de NOS en zei dat hij voor een radio-uitzending kwam. Toen hij niet kon zeggen welke uitzending dat was, toonde hij een dreigbrief en zijn wapen.

Een bewaker bracht hem naar een lege studio en gaf hem de indruk dat hij echt in het Journaal zou komen. Terwijl hij met de bewaker in de studio stond, werd hij gefilmd. Intussen werden de tientallen aanwezige NOS-medewerkers naar buiten gedirigeerd. Toen iedereen weg was, werd de man overmeesterd door een politieteam.

Namaakpistool

Meer dan een uur lang was op NPO 1 een melding te zien dat "in verband met omstandigheden op dit moment geen Journaal mogelijk" was. Daarna begon een uitzending vanuit de NOS-studio in Den Haag, gepresenteerd door Ron Fresen.

In die uitzending werden de beelden getoond waarop te zien was hoe de indringer minutenlang met zijn namaakpistool in pak met stropdas in de studio stond en sprak met de bewaker. Daarna drongen schreeuwende politiemensen binnen. De man liet direct zijn wapen vallen, stak zijn handen in de lucht en werd tegen de grond gewerkt.

De hoofdredactie van NOS Nieuws besloot alle beelden uit te zenden omdat de gijzelingsactie groot nieuws was.

Arrestatie in Studio

De man beweerde dat hij deel uitmaakte van een team van "vijf plus 98 hackers" die klaarstonden voor een cyberaanval. Er zouden in het land acht explosieven zijn geplaatst met radioactief materiaal. Hij wilde op tv "zaken naar buiten brengen die de huidige samenleving in twijfel trekken".

Eenmansactie

Al snel na zijn arrestatie wees alles erop dat hij alleen had gehandeld. Minister Opstelten zei dat hij ervan uitging dat het een eenmansactie was. Internetdeskundigen noemen het onwaarschijnlijk dat de man een hacker is. Bronnen melden de NOS dat een terroristische achtergrond vrijwel zeker kan worden uitgesloten.

De beveiliging van het Media Park was na de aanslagen in Parijs opgeschroefd. Er werd extra gesurveilleerd en er was een speciaal politieteam voor het Media Park gevormd. Dat verklaart volgens burgemeester Broertjes ook waarom de politie zo snel kon ingrijpen.

Vandaag wordt overlegd of er meer of andere veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl