Een monteur monteert een slimme energiemeter
NOS Nieuws

Slimme energiemeters gevoelig voor fraude

Slimme energiemeters zijn gevoelig voor identiteitsfraude. Daarvoor waarschuwen brancheorganisaties Netbeheer Nederland en Energie Beheer Nederland.

De meters maken het stroomverbruik inzichtelijk voor energiebedrijven en hun klanten, maar kwaadwillenden kunnen ook toegang krijgen tot de gegevens. Journalist Jaap Meijers slaagde er onlangs in de gegevens van een bepaald adres te achterhalen door zich voor te doen als de bewoner.

Naar bed

Gebruikers van de slimme meters kunnen inzicht krijgen in hun eigen stroomverbruik via apps. Bij sommige apps is alleen een naam en telefoonnummer nodig om toegang te krijgen, zegt Meijers in het NOS Radio 1 Journaal. De identiteit van degene die zich aanmeldt, wordt dan niet gecontroleerd.

"Als anderen jouw stroomverbruik kunnen zien, kunnen zij bijvoorbeeld zien hoe laat je thuis bent of hoe laat je naar bed gaat", zegt Meijers. Volgens hem zijn de apps van Goeie Peer, Energy Vikings en Enelogic de boosdoeners.

"Rotte appels"

Netbeheer Nederland gaat overleggen met de partijen die de identiteit van de klant onvoldoende controleren. Als zij hun handelwijze niet op korte termijn veranderen, krijgen zij geen toegang meer tot de klantgegevens.

Volgens een woordvoerder gaat het om een handjevol "rotte appels". Het gros controleert de persoonsgegevens wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl