Reinier van Zutphen wordt mogelijk de nieuwe Nationale ombudsman
NOS Nieuws

Van Zutphen voorgedragen als ombudsman

Reinier van Zutphen wordt waarschijnlijk de nieuwe Nationale ombudsman. Een Kamercommissie draagt hem voor als opvolger van Alex Brenninkmeijer, die vorig jaar vertrok naar de Europese Rekenkamer.

De voltallige Tweede Kamer zal binnenkort over de voordracht stemmen. Van Zutphen is nu president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Daarvoor vervulde hij veel andere functies bij de rechterlijke macht en hij was ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

Van Woerkom

Vorig jaar benoemde de Kamer aanvankelijk ANWB-directeur Van Woerkom tot nieuwe ombudsman. Maar die trok zich terug toen er discussie ontstond over zijn vertrekregeling bij de ANWB. Eerder kwam hij in opspraak naar aanleiding van een opmerking over Marokkanen.

Van Woerkom schreef vorig jaar juni aan de Kamer dat hij voor de tweede keer onderwerp van publiek debat was geworden en dat de ombudsman boven elke twijfel verheven moet zijn.

65 sollicitanten

Sinds het vertrek van Brenninkmeijer is de functie vervuld door waarnemend ombudsman Van Dooren. Voor de huidige vacature heeft de Tweede Kamer 65 sollicitaties ontvangen. Een commissie met onder anderen de president van de Hoge Raad en de vice-president van de Raad van State deed daarop een aanbeveling voor een aantal kandidaten. Met hen heeft de Kamercommissie gesprekken gevoerd en met twee van hen is dat twee keer gebeurd. Uiteindelijk heeft de commissie Van Zutphen voorgedragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl