1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Brussel voert druk op Rusland verder op

De EU zal Rusland waarschijnlijk verder onder druk zetten met economische sancties. De ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag bijeen naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in Oost-Oekraïne.

Directe aanleiding voor de spoedbijeenkomst is het geweld in de havenstad Marioepol van afgelopen zaterdag. Bij een raketaanval werden dertig mensen gedood. 

Volgens OVSE-waarnemers werd de raket afgevuurd vanuit gebied dat in handen is van door Rusland gesteunde separatisten. 

Internationaal is de aanval scherp veroordeeld. Afschuw kwam van de EU, de Verenigde Staten, de NAVO en de Verenigde Naties.

Integriteit

De laatste twee weken neemt het geweld in het Oost-Oekraïne weer toe. Door Rusland gesteunde separatisten zouden op meerdere plaatsen hun militaire offensief hebben hervat. Volgens cijfers van de VN zijn de laatste twee weken bijna 300 doden gevallen.

De EU wil dat de strijdende partijen gaan onderhandelen over een politieke oplossing. Daarbij moet Rusland volgens Brussel de territoriale integriteit en eenheid van Oekraïne erkennen.

Automatisch

Voorlopig lijkt dat nog lang niet zover en daarom koersen de EU-ministers aan op nieuwe strafmaatregelen tegen Moskou. Onderdeel van het besluit dat wordt verwacht, is dat de lijst met personen waartegen sancties gelden verder wordt uitgebreid. 

Ook kijken de ministers vandaag hoe het verder moet met de bestaande strafmaatregelen. In maart zijn de eerste sancties een jaar van kracht en lopen dan automatisch af. Ze kunnen alleen bij unanimiteit verlengd worden. De ministers van Buitenlandse Zaken bereiden een akkoord voor waar de regeringsleiders een definitief besluit over kunnen nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl