Israëlische militairen dragen hun gewonde kameraad weg na een raketaanval bij de grens met Libanon AFP

Doden bij geweld tussen Israël en Hezbollah

time icon

Zeker twee Israëlische militairen zijn omgekomen bij een incident in het grensgebied tussen Israël en Libanon. Ze zaten in een legervoertuig dat vanuit Libanon werd bestookt met een anti-tankraket. Ook raakten zeven Israëlische militairen gewond.

Hezbollah heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanval. Die pro-Iraanse beweging is de dominante factor in Zuid-Libanon. Er is in het gebied ook een Israëlische militair gegijzeld, meldt het officiële Libanese persbureau. Israël spreekt dat tegen.

De raket kwam neer in de buurt van de omstreden Shebaa Farms in het grensgebied tussen Israël, Libanon en Syrië. Die worden geclaimd door Libanon en met name door Hezbollah, maar volgens de Verenigde Naties behoren ze toe aan Syrië. Premier Netanyahu heeft aangekondigd dat Israël 'krachtig' zal reageren op de aanval.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Doden bij geweld tussen Israël en Hezbollah

VN-militair omgekomen

Hezbollah-gezinde media melden veel meer slachtoffers: er zouden verschillende militaire voertuigen zijn getroffen, waarbij 15 doden zouden zijn gevallen. 

Na de raketaanval heeft Israël zeker vijftig granaten afgevuurd op dorpjes langs de grens. Er is een Spaanse militair van de VN-vredesmacht UNIFIL om het leven gekomen, maar of dat komt door de Israëlische aanval is onduidelijk. Het is ook niet duidelijk of er slachtoffers zijn aan Libanese kant. 

Syrië

Vanochtend voerde het Israëlische leger aanvallen uit op stellingen van het Syrische leger, meldt de Israëlische krant Haaretz. Die zouden een vergelding zijn voor vier raketten, die gisteren vanaf Syrisch grondgebied op Israël zijn afgevuurd. Twee daarvan zijn ontploft op de Golanhoogte, die Israël bezet houdt.

De spanning liep de afgelopen dagen al sterk op, doordat vorige week over en weer aanvallen waren tussen Israël en Syrië. Bij een Israëlische luchtaanval op de Syrische kant van de Golanhoogte kwamen toen zes Hezbollahstrijders en een Iraanse generaal om het leven. 

De aanval op Israël van vandaag is gepleegd door de "heroïsche martelaren van Quneitra", zegt Hezbollah, dat daarmee lijkt te duiden op vergelding van de luchtaanval van vorige week. Het gebied waar de Hezbollahstrijders werden gedood heet Quneitra.

Sinds de oorlog tussen Libanon en Israël in de zomer van 2006 was het relatief rustig in het gebied. Die oorlog begon met een soortgelijke situatie als vandaag: een aanval door Hezbollah op een Israëlisch militair voertuig. Ook werden toen twee Israëlische militairen ontvoerd en gedood.

STER Reclame