Felipe Rodriguez na zijn arrestatie
NOS Nieuws

'Verklaring Mexico is heel vreemd verhaal'

Een van de kopstukken van een Mexicaanse bende heeft bekend dat hij 43 studenten uit Iguala heeft vermoord. "Het is een heel vreemd verhaal, want tot nu toe hebben we niets gehoord dat in die richting wees", zegt NOS-correspondent Cees Zoon.

"Deze Felipe Rodriguez heeft gezegd dat hij ervan uitging dat de studenten leden waren van een concurrerende bende. Dat was de reden dat hij ze heeft vermoord."

Ongeloofwaardig

Volgens Zoon is die bekentenis niet geloofwaardig. "Verklaringen van criminelen die in de gevangenis of op het bureau zitten, worden hier niet zo serieus genomen. Het is bekend dat er wordt gemarteld en dat ze op een gegeven moment welke bekentenis dan ook tekenen."

Bovendien is er nauwelijks ondersteunend bewijs. "Er zijn wat verklaringen die op zich volkomen oncontroleerbaar zijn", zegt Zoon. "Een van de weinige dingen die zeker zijn, wat van verschillende kanten wordt bevestigd, is dat de lokale politie de studenten heeft meegenomen. Wat er vervolgens is gebeurd, weten we dus nog steeds niet."

Zaak gesloten?

Zoon zegt dat regering en justitie, die in Mexico vaak onder één hoedje spelen, graag van de zaak af willen en dat men daarom nu met de 'bekentenis' komt. De protesten tegen de overheid houden namelijk niet op. Maandagavond was er nog een grote demonstratie in Mexico-Stad met tienduizenden mensen.

De familie en vrienden van de verdwenen studenten nemen in elk geval geen genoegen met deze 'gesloten' zaak. Ze hebben aangekondigd om de straat op te blijven gaan. "Ze zullen een hoop stennis schoppen, want ze geloven het gewoon niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl