NOS NieuwsAangepast

WikiLeaks: wij gaan door met publiceren

WikiLeaks-oprichter Julian Assange zegt door te zullen gaan met het publiceren van vertrouwelijke e-mails. De Amerikaanse regering had dit weekend de klokkenluiderssite opgeroepen te stoppen met de publicatie en de documenten te vernietigen.

In een e-mail aan de Amerikaanse ambassade in London laat Assange weten "absoluut niet de wens te hebben de levens van individuen te willen riskeren of schade te berokkenen of de nationale veiligheid van de VS in gevaar te brengen".

Dialoog

Assange zegt te hebben aangedrongen op een constructieve dialoog, maar dat zouden de Amerikaanse autoriteiten hebben geweigerd. "Ik heb u expliciet gevraagd antwoord te geven op de vraag in welke gevallen sprake zou kunnen zijn van ongeoorloofde risico's. In plaats daarvan weigert u de dialoog en zoekt u de confrontatie."

Assange kondigt in de mail aan niet te zullen stoppen met de publicatie van de documenten.

Vernietigen

Juridisch adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Harold Hongju Koh schreef dit weekend in een e-mail aan Assange dat WikiLeaks de documenten per direct moet vernietigen. WikiLeaks zou "ontelbare levens van onschuldige mensen in gevaar brengen, militaire operaties die terroristen moeten stoppen dwarsbomen en samenwerking tussen bondgenoten belemmeren".

Bovendien zou WikiLeaks Amerikaanse wetten overtreden. "Zoals u weet, als het materiaal dat u wilt publiceren is verschaft door overheidsorganen, dan zijn ze u gegeven in overtreding van de wet en zonder oog voor de consequenties ervan", schrijft Hongju Koh. "Zo lang als u dergelijk materiaal in uw bezit hebt, worden deze wetten overtreden."

Online

WikiLeaks heeft tot nu toe een klein deel van de 250.000 Amerikaanse ambtsberichten online gezet.

De komende maanden zet WikiLeaks stapsgewijs meer documenten over het berichtenverkeer tussen Washington en Amerikaanse ambassades op internet. Zo'n 3000 berichten zouden van de Amerikaanse ambassade uit Den Haag afkomstig zijn, maar die stukken staan nog niet online.

Topsecret

"De belangrijkste, misschien wel enige bron, lijkt een voormalige Amerikaanse militair te zijn, Bradley Manning", vertelt NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal. "Hij wordt er van verdacht een aantal maanden geleden al die documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan te hebben gelekt en nu ook deze ambtsberichten."

Manning zit volgens Bosch van Rosenthal al acht, negen maanden in eenzame opsluiting ergens in de VS. "Vermoedelijk zal hij volgend jaar voor de Krijgsraad komen. Hij heeft nog niet alles op straat gegooid, het gaat alleen om de documenten met de kwalificatie secret. De documenten die topsecret zijn, blijven vooralsnog topsecret."

Uit de wel openbaar gemaakte berichten blijkt onder meer dat de VS de VN en VN-chef Ban Ki-moon wilde bespioneren en dat Arabische leiders aandrongen op een luchtaanval op Iran. Ook staat in de documenten een reeks opmerkelijke kwalificaties van wereldleiders.

Roekeloos en gevaarlijk

Meteen na de publicatie van WikiLeaks heeft het Witte Huis verklaard dat het een roekeloze, gevaarlijke actie is. De Amerikaanse regering drong er vorige week al op aan om niet te publiceren.

The Guardian, die al samen met enkele andere kranten eerder de documenten van WikiLeaks te zien kreeg, stelt dat WikiLeaks een wereldwijde diplomatieke crisis heeft veroorzaakt. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt maatregelen te nemen om informatie beter te beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl