NOS Nieuws

Mormonen pleiten voor gelijke rechten homo's

Mormonen pleiten voor gelijke rechten homo s

De conservatieve mormoonse kerk is voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT's) in de Verenigde Staten. Kerkleider Dallin Oaks zei dat op een persconferentie in Utah, de thuisstaat van het mormoonse geloof.

Volgens Oaks moeten er op alle bestuursniveaus in de VS wetten komen met gelijke rechten voor LHBT's. Daar moet dan wel tegenover staan dat ook de rechten en vrijheden van gelovigen in de VS worden gerespecteerd. De mormoonse kerk, en andere kerken, krijgen in de VS nog wel eens kritiek van seculiere groepen.

Homohuwelijk

"Wij verwerpen vervolging van welke soort dan ook, op basis van ras, etniciteit, geloof, economische omstandigheden of verschillen in geslacht of seksuele oriëntatie", zei Oaks. "We roepen overheden op om de rechten van LHBT-burgers te beschermen op gebieden als huisvesting en werkgelegenheid en voorzieningen zoals hotels, restaurants en het openbaar vervoer. Deze bescherming is in delen van het land niet vanzelfsprekend." Hij ging niet zover om zich uit te spreken voor het homohuwelijk.

Homoseksualiteit lag in het verleden gevoelig bij mormonen, maar dat is de laatste jaren aan het veranderen, net als in de rest van de VS. Eerder deze week lanceerde de mormoonse kerk wel een speciale website om homoseksualiteit bespreekbaarder te maken. In de doctrine van de kerk blijft nog wel staan dat seks alleen is toegestaan in een huwelijk van een man en een vrouw.

Hooggerechtshof

In Utah is het homohuwelijk wel toegestaan, net als in 35 andere staten. Het Hooggerechtshof doet in juni een uitspraak over het homohuwelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl