De iPhone 6
NOS Nieuws

Winst Apple: nog nooit verdiende een bedrijf zoveel

Nog nooit verdiende een beursgenoteerd bedrijf zoveel als Apple in de afgelopen drie maanden. Het bedrijf maakte 18 miljard dollar winst. Het vorige record, een kwartaalwinst van 15,9 miljard dollar, stond op naam van olieconcern ExxonMobil.

De recordwinst komt neer op 200 miljoen dollar winst per dag.

Ter vergelijking, de grootste winst van een Nederlands bedrijf in één kwartaal is 15,7 miljard dollar. Dat was de winst van Shell in het tweede kwartaal van 2008, toen de olieprijs op recordhoogte stond.

iPhone

Apple heeft de recordwinst vooral te danken aan de populariteit van de iPhone 6 en 6 Plus, die in september werden geïntroduceerd. Het bedrijf verkocht van oktober tot en met december 74,5 miljoen iPhones, bijna 50 procent meer dan een jaar eerder.

Het aantal Chinezen met een iPhone neemt snel toe. De verkoop steeg met 70 procent. Het is volgens analisten een kwestie van tijd totdat China de belangrijkste markt voor het Amerikaanse Apple is.

iPad

Het succes van de iPhone 6, die een groter scherm heeft dan eerdere Apple-smartphones, gaat wel ten koste van de verkoop van tablets. Het bedrijf verkocht in het laatste kwartaal 21,4 miljoen iPads. Dat is 22 procent minder dan een jaar eerder.

Het vierde kwartaal is traditioneel een succesvolle periode voor Apple. Het bedrijf heeft de gewoonte om in het najaar, met de feestdagen in aantocht, met een nieuwe iPhone te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl