KPN mag internetbellen via Wifi-hotspots niet blokkeren
NOS Nieuws

KPN en Vodafone krijgen boetes voor blokkeren en voortrekken

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Telecom-aanbieders KPN en Vodafone moeten tonnen aan boetes betalen omdat ze zich niet aan de regels voor netneutraliteit hebben gehouden. De boete voor KPN bedraagt 250.000 euro en die van Vodafone 200.000 euro, heeft de Autoriteit Consument en Markt bekendgemaakt.

Netneutraliteit betekent dat internetaanbieders al het internetverkeer gelijk moeten behandelen. Providers mogen websites en diensten niet blokkeren, afknijpen of juist voortrekken.

Nederland is één van slechts een handjevol landen waarbij netneutraliteit een wettelijke verplichting is.

Internetbellen en HBO

KPN heeft in het hele land een netwerk van wifi-hotspots. Wie gratis verbonden was met zo'n hotspot van KPN, kon geen gebruikmaken van sommige manieren van internetbellen, omdat die waren geblokkeerd. Ook het verzenden en ontvangen van bestanden via FTP en het downloaden van torrents was niet mogelijk.

Vodafone blokkeerde geen diensten, maar trok er juist een voor. Gebruikers konden via een app naar betaalzender HBO kijken, zonder dat daar datakosten voor in rekening worden gebracht. Dat lijkt op het eerste gezicht voordelig, maar is toch verboden, omdat op deze manier oneerlijke concurrentie kan ontstaan. Concurrenten van HBO hebben immers niet hetzelfde voordeel.

KPN en Vodafone hebben hun diensten aangepast om weer aan de regels te voldoen.

Hi en Spotify

Bij KPN-merk Hi kunnen klanten gebruik maken van de muziekdienst Spotify, zonder dat dat van de databundel afgaat. Dat klinkt vergelijkbaar met het HBO-aanbod van Vodafone, maar toch is het aanbod van Hi wel toegestaan. Dat komt doordat Hi Spotify als losse dienst aanbiedt.

Een klant zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor bellen, sms'en en Spotify, zonder verdere internettoegang. Voor zo'n constructie is in de telecomwet een uitzondering gemaakt.

"Internetaanbieders mogen niet voor consumenten bepalen wat zij doen op internet en zij mogen daar ook niet in sturen", zegt de Autoriteit Consument en Markt desondanks. "Alle data moeten tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl