Het Haringvliet met de Haringvlietdam
NOS Nieuws

Miljoenen voor dolfijnen in Haringvliet

Zes natuurorganisaties krijgen een miljoenendonatie om het getijdenlandschap in het Haringvliet in ere te herstellen. Ze willen in het gebied, even ten zuiden van Rotterdam, een groot natuurgebied ontwikkelen waar bijvoorbeeld de zeearend, de steur, de bruinvis en de witsnuitdolfijn zich kunnen vestigen.

Het Haringvliet is sinds 1970 door een dam van de Noordzee afgesloten, als onderdeel van de Deltawerken. Anderhalf jaar geleden besloot minister Schultz dat de deuren van de sluizen in 2018 op een kier gaan, waardoor het Haringvliet weer een combinatie wordt van zoet en zout water. Volgens de zes organisaties biedt dat "een historische kans om de verloren natuur in het Haringvliet te herstellen".

Schorren

De natuurorganisaties willen voor 2018 een deltalandschap ontwikkelen met slikken, schorren en rietvelden. Verder komen er vogeleilanden en schelpdierbanken. Het moet volgens het Wereld Natuur Fonds, de initiatiefnemer, een walhalla opleveren voor vissen, bruinvissen, dolfijnen en vogels.

Gisteravond werd bekendgemaakt dat de Nationale Postcode Loterij 13,5 miljoen euro aan het project schenkt. Het is de grootste schenking die de loterij dit jaar doet. In totaal gaat 312 miljoen euro naar bijna honderd goede doelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl