NOS Nieuws

Syriza-leider beëdigd als premier

Alexis Tsipras beëdigd als premier in Griekenland

In Griekenland is voorman Alexis Tsipras van de linkse partij Syriza beëdigd als premier. Tsipras, de grote winnaar van de parlementsverkiezingen van gisteren, koos voor een seculiere ceremonie in de residentie van president Papoulias. Daarmee brak hij met de traditie van een Grieks-orthodoxe plechtigheid.

Tsipras smeedde vanmorgen in recordtempo een coalitie met de rechts-populistische partij Onafhankelijke Grieken. Beide partijen willen een eind maken aan het strenge bezuinigingsbeleid van Tsipras' voorganger Samaras.

Met die belofte ging Syriza de verkiezingen in, en dat leverde de partij net geen absolute meerderheid in het parlement op. De nieuwe regeringscoalitie heeft waarschijnlijk 162 zetels in de 300 zetels tellende Griekse volksvertegenwoordiging.

Anti-Europees

De keuze van Tsipras voor de anti-Europese Onafhankelijke Grieken zorgt voor onrust bij de andere Griekse partijen. Zij vrezen dat de coalitie zijn toevlucht neemt tot een ramkoers om de afspraken met Europa over de zware schuldenlast en de financiële steun te versoepelen.

De financieel deskundige van Syriza liet vanmorgen weten dat de nieuwe regering geen plannen heeft voor overleg met onderhandelaars van de trojka (de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Commissie). Tsipras wil eerst bilaterale gesprekken met Europese regeringen voeren.

'Een politieke omwenteling in Griekenland'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl