Waterpret op het strand van Zandvoort
NOS Nieuws

Klimaatwetenschapper wint weddenschap van scepticus

Klimaatsceptici en klimaatwetenschappers zullen elkaar wel nooit helemaal overtuigen. Maar een van de bekendste Nederlandse klimaatsceptici, Hans Labohm, heeft nu toch op één punt het gelijk erkend van een van zijn tegenstanders: Bart Strengers van het Planbureau van de Leefomgeving.

Vijf jaar geleden gingen zij in een discussie voor de NOS een weddenschap aan. Strengers voorspelde dat de gemiddelde temperatuur op aarde in de jaren 2010-2014 hoger zou zijn dan in de tien jaar daarvoor. Labohm wedde dat het klimaat in die vijf jaar niet zou opwarmen of zelfs zou afkoelen door de verminderde activiteit van de zon.

2014 warmste jaar

Hoe dat te meten? Op verzoek van Labohm gingen ze uit van de cijfers van de Universiteit van Alabama. De uitslag is nu bekend: het was op aarde de afgelopen vijf jaar gemiddeld 0,1 graad warmer dan in de tien jaar ervoor. Mede dankzij 2014, dat wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten is.

Labohm erkent dat hij heeft verloren, maar aan zijn klimaatscepsis lijkt dat voorlopig niets te veranderen: “De marge waarmee Bart gewonnen heeft is erg klein”, zegt hij. Volgens Labohm zegt dit nog niets over de temperatuurontwikkeling op lange termijn en hij gelooft ook nog niet dat de temperatuur is gestegen door het door de mens veroorzaakte broeikaseffect.

Niet blij

Strengers is niet bepaald blij met zijn overwinning. “Ik had liever dik verloren, want dat zou een aanwijzing zijn geweest dat het toch wel meevalt met die opwarming."

Maar het vált volgens Strengers niet mee met de opwarming. Hij vind het sportief van Labohm dat die hem feliciteert, “maar het zou nog sportiever zijn als hij de marge waarmee ik heb gewonnen niet zou bagatelliseren. Hij doet het voorkomen alsof een opwarming van 0,1 graden over vijf jaar vrijwel niets is, maar het past in een ononderbroken opgaande trend sinds de jaren 70, in weerwil van wat sceptici ons steeds weer willen laten geloven: dat het sinds 1998 niet opgewarmd zou zijn.”

Etentje

Strengers denkt dat de kans dat hij een volgende weddenschap weer zou winnen nog groter is dan in 2009. Misschien kunnen ze binnenkort die weddenschap sluiten, want op 5 februari hebben ze een etentje waarop Labohm de prijs van de eerste weddenschap – een goede fles wijn – zal overhandigen.

Reacties? Mail Heleen.Ekker@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl