Baby in de kraamzorg
NOS Nieuws

'Kraamzorg moet in basispakket blijven'

Kraamzorg moet in het basispakket van de zorgverzekering blijven. Dat stelt het Zorginstituut Nederland in een conceptadvies aan minister Schippers van Volksgezondheid. Volgens het adviesorgaan is kraamzorg een 'onlosmakelijk onderdeel' van de geboortezorg. Het Zorginstituut vindt wel dat er beter gekeken moet worden naar hoeveel en welke kraamzorg jonge ouders nodig hebben.

Bezuinigingen

De minister vroeg burgers in 2013 om suggesties te doen voor mogelijke bezuinigingsposten in de zorg. Enkele tientallen mensen suggereerden de kraamzorg. Sommige mensen gaven als reden op dat ze verwachten nooit kinderen te krijgen. Anderen vinden dat een kraamhulp een luxe is, en niet essentieel.

Solidair

Het Zorginstituut weerlegt beide argumenten. In het conceptadvies staat dat kraamzorg helpt bij het voorkomen van wiegendood, bij het geven van adviezen over borstvoeding en bij het signaleren van borstvoedingsrisico's. Dat sommige groepen mensen er nooit gebruik van zullen maken, is volgens de auteurs van het conceptadvies niet relevant. Woordvoerder Michiel Geldof: "Dat geldt eigenlijk voor de hele zorg, het idee van een verzekering is dat je solidair bent met andere groepen."

Maatwerk

Het adviesorgaan roept wel op om goed te kijken naar hoeveel zorg en welke zorg mensen nodig hebben. Nu zijn er standaardpakketten en worden vaak alle uren in dat pakket 'opgemaakt'. Volgens het Zorginstituut zouden de uren zowel naar boven als naar beneden bijgesteld moeten kunnen worden, als ouders meer of juist minder zorg nodig hebben.

Over drie weken wordt het definitieve advies gepubliceerd. In vrijwel alle gevallen neemt de minister zo'n advies over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl