De Nationale Bank van Griekenland ANP

De Griekse verkiezingsuitslag en de grote overwinning van de linkse euro-sceptische Syriza-partij leidt vooralsnog tot weinig reuring op de financiële markten. De Europese aandelenbeurzen gingen iets lager van start maar werkten de lichte verliezen al snel weg en staan nu licht in de plus.

Alleen de beurs van Athene leverde in de openingsuren in, maar dat trok na een uurtje weer bij. Vooral Griekse bankaandelen staan in het rood. Griekse beleggers nemen vooral gas terug na de rally van eind vorige week. De miljardeninjectie door de Europese Centrale Bank (ECB) bezorgde de Griekse beurs op vrijdag nog een koerswinst van meer dan 6 procent.

"Dat Syriza de verkiezingen zou winnen stond al vast, dus dat heeft de beurzen ook niet verrast", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "De gevolgen voor de Griekse schulden zijn ook nog niet duidelijk. Bovendien heeft de ECB de Grieken duidelijk gemaakt dat er wel mogelijkheden zijn, mits het land blijft meewerken aan het hervormingsprogramma."

Euro

De euro daalde in de vroeg ochtendhandel even naar net iets minder dan 1,11 dollar, maar herstelde al snel. Halverwege de ochtend kostte de munt met 1,1254 zelfs meer dan vrijdag.

Op de obligatiemarkten waar staatsschulden worden verhandeld heeft het opkoopprogramma van de ECB geleid tot lagere rente op staatsleningen. De rente op een Nederlandse staatslening met een looptijd van 10 jaar bedraagt nu minder dan 0,4 procent. Ook de Griekse rente is iets gedaald. Eind december lag de rente nog op 9,6 procent, inmiddels is dat 8,9 procent.

STER reclame