Tsipras begroet zijn aanhangers in Athene AFP

Alexis Tsipras, de winnaar van de verkiezingen in Griekenland, heeft zijn aanhang beloofd dat de tijd van bezuinigingen en vernedering voorbij is en dat controlebezoeken van de EU, de ECB en het IMF tot het verleden behoren. 

Nu de stemmen in meer dan de helft van de stemlokalen zijn geteld, staat Tsipras' Syriza-partij met 36 procent van de stemmen ver voor op de Nieuwe Democraten van vertrekkend premier Samaras. Zijn partij krijgt volgens de laatste prognose 28 procent van de stemmen.

Het Griekse volk heeft vandaag geschiedenis geschreven

Alexis Tsipras

"Wij hebben vandaag geschiedenis geschreven'', zei Alexis Tsipras zondagavond in Athene. "Vanaf morgen begint het harde werken.''

Zijn regering is bereid om met de EU te praten over een "eerlijke en werkbare oplossing'', zei Tsipras. Duizenden aanhangers van Syriza hadden zich verzameld in de Griekse hoofdstad.

'We laten de catastrofale bezuinigingen achter ons'

151 zetels nodig

Het is nog onduidelijk of Syriza een absolute meerderheid krijgt. Daarvoor heeft de partij 151 zetels nodig. Dankzij een winnaarsbonus komt de partij daar heel dichtbij. 

Tsipras heeft campagne gevoerd met de belofte dat hij opnieuw zal onderhandelen over de bezuinigingen en hervormingen die de EU, de ECB en het IMF hebben opgelegd. In ruil daarvoor brachten deze partijen zo'n 250 miljard euro bijeen, zodat Griekenland zijn schulden kon blijven betalen. 

'Het is belangrijk dat we terugkomen om te stemmen, het is een recht'

STER reclame