De creatie is mogelijk het kleinste schilderij van Jan Steen
NOS Nieuws

Jong stel koopt 'Jan Steen' op vrijmarkt

Een jong stel kocht op Koningsdag in Alkmaar voor 5 euro een schilderijtje van 12 bij 5 centimeter op de vrijmarkt. De aankoop is mogelijk veel meer waard. Op een taxatiedag in Beverwijk is het ‘ontmaskerd’ als een echte Jan Steen.

Taxateur Jeroen Zoetmulder is in zijn nopjes met de ontdekking. "Je voelt het gelijk: dit zit goed”, zegt hij tegen RTV Noord-Holland.

Het koppel haalde eerst een vaasje en een beeldje uit de tas; daar was de taxateur minder van onder de indruk. Toen volgde het kleine schilderij. "Dat schilderij is, voorzichtig geschat, misschien wel 20.000 euro waard", zegt Zoetmulder. "Zo vaak komt een Jan Steen niet op de markt."

Kleinste ooit?

Op het schilderijtje staat een feestende man. Zoetmulder zegt dat het vermoedelijk het kleinste schilderij is dat Jan Steen ooit maakte, "wat het tot een zeldzaam exemplaar maakt".

De taxateur heeft het schilderij al "uitvoerig laten controleren". Hij is daardoor steeds zekerder van zijn zaak. Zoetmulder: "Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dit een echte Jan Steen." Volgens hem is er maar één die op deze manier kan schilderen.

Binnenkort zullen specialisten in 17e eeuwse schilderkunst definitief oordelen of het schilderij authentiek is...en of het jonge stel 20.000 euro rijker is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl