De Grieken kunnen vandaag via de stembus beslissen welke koers hun land de komende jaren kiest om de Griekse economie nieuw leven in te blazen. De linkse partij Syriza die aanstuurt op een breuk met het zeer strenge bezuinigingsbeleid, is de gedoodverfde winnaar van vandaag. 

Syriza-leider Tsipras, die campagne voerde met de leus 'Er is hoop', zei vanmorgen in het stemlokaal dat de Grieken kunnen  kiezen voor een nieuw begin "waarbij de mensen weer een waardig leven kunnen leiden".  

Het land tobt met torenhoge schulden en een op de vier Grieken zit zonder werk. Onder jongeren is de werkloosheid nog eens twee keer zo hoog. 

Tsipras pleitte er aanvankelijk voor om de euro weer in te wisselen voor de drachme, maar de partij heeft zijn toon de afgelopen tijd gematigd.  

Alexis Tsipras van Syriza maakt grote kans om de nieuwe premier van Griekenland te worden AFP

Vertrouwen   

De regeringspartij Nieuwe Democratie van premier Samaras, staat tweede in de peilingen. Samaras waarschuwt dat de Grieken het vertrouwen van Europa zullen verliezen als Tsipras premier wordt en de afspraken met geldschieters op losse schroeven zet. 

De Europese financiële steun voor de noodlijdende economie komt daarmee in gevaar evenals het Griekse lidmaatschap van de eurozone, meent Samaras. 

"Vandaag beslissen we of we krachtig doorgaan op de ingeslagen weg, of dat we ons in een ongewis avontuur storten", zei de premier bij het uitbrengen van zijn stem. 

Europa kijkt vandaag met argusogen naar de verkiezingen in Griekenland. Bondskanselier Merkel heeft al laten weten dat er geen sprake kan zijn van kwijtschelding van de Griekse schulden. 

Zwevende kiezers

De grote vraag is of een van de partijen de benodigde parlementaire meerderheid van 151 zetels behaalt om alleen te kunnen regeren. Aan de verkiezingen doen 22 partijen mee, en zo'n tien procent van de 9,8 miljoen stemgerechtigden heeft zijn keus nog niet bepaald. 

De nieuwe middenpartij Potami (Rivier) en de extreemrechtse Gouden Dageraad hopen beide als derde grootste partij uit de bus te komen.   

De stemlokalen sluiten om 18.00 uur. Om 20.00 uur worden de eerste  prognoses verwacht. De definitieve uitslag volgt diep in de komende nacht. 

STER reclame