Sven Kramer na de 1.500 meter op de NK allround in december
NOS SchaatsenAangepast

Kramer en Bergsma pakken WK-ticket 5.000 meter

Jorrit Bergsma, Sven Kramer en Douwe de Vries hebben bij selectiewedstrijden in Thialf de startplekken veroverd voor de 5.000 meter op de WK afstanden. Zij waren de drie snelsten van een veld van zes.

Kramer won de selectiewedstrijd in 6.18,99. Bergsma kwam in de tweede rit tot 6.20,65 en De Vries, die tegen Kramer in de slotrit reed, plaatste zich met 6.22,64 als derde voor de WK.

De Vries bleef Wouter olde Heuvel, die de vierde tijd neerzette, slechts 0,11 voor.

Ze waren er niet blij mee dat ze hier moesten rijden.

Verslaggever Erik van Dijk over Sven Kramer en Jorrit Bergsma

Stand verplicht

Kramer en Bergsma deden wat ze aan hun stand verplicht waren. "Ze waren er niet blij mee dat ze hier moesten rijden", aldus verslaggever Erik van Dijk. "Ze zijn gewoon een klasse beter dan de rest. Dat zag je vandaag ook weer."

Bob de Jong kwam met 6.28,22 niet in de buurt van een plek op de WK. Daarmee komt er een einde aan een mooie traditie. De 38-jarige diesel kwam sinds 1997 op dertien WK's uit en won op elk toernooi minimaal één medaille. Alleen in 2007 ontbrak hij, na een vermoeiende deelname aan het tv-programma Peking Express.

Joling en Voorhuis pakken tickets 3.000 meter

Bij de vrouwen pakten Marije Joling en Jorien Voorhuis de startplekken voor de 3.000 meter. Joling zette met 4.06,95 de snelste tijd neer. Voorhuis werd tweede met 4.07,30.

Er waren op deze afstand nog maar twee WK-startbewijzen te verdienen, omdat Ireen Wüst al een startbewijs toegewezen had gekregen van de KNSB. Joling pakte vrijdag in Thialf ook al een WK-startbewijs op de 1.500 meter.​

Goed seizoen Joling

Joling is bezig aan een goed seizoen. Ze werd in de wereldbeker al twee keer vijfde op de 1.500 meter en op de 3 kilometer werd ze een keer vijfde en een keer tweede. Alleen in december zat het tegen voor de Drentse. "Ze viel tijdens een training voor de wereldbeker in Heerenveen hard op haar hoofd en daar heeft ze toch wel eventjes last van gehad", aldus Van Dijk.

Twee weken later reed Joling bovendien een ongelukkig NK allround met een slechte 500 meter en diskwalificatie op de 3.000 meter. Die mindere periode lijkt nu afgesloten. "Joling is weer helemaal terug", zag Van Dijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl