NOS Nieuws

Rebellen Oekraïne openen offensief op Marioepol

Ravage in Marioepol

Pro-Russische separatisten zijn hun aangekondigde grondoffensief begonnen met een aanval op de Oost-Oekraïense havenstad Marioepol. Het offensief is de beste manier om al onze doden te gedenken, zei rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko.

Vanochtend zijn zeker 29 mensen om het leven gekomen door een raketaanslag op Marioepol. Ook raakten ruim tachtig mensen gewond.

Strategisch

Zachartsjenko heeft die aanval niet genoemd. Vanochtend zeiden de autoriteiten dat de pro-Russische separatisten achter de aanval zaten, maar die ontkenden.

De rebellen hebben posities in handen op zo'n tien kilometer ten oosten van de stad. Marioepol is strategisch van belang. De stad ligt tussen Rusland en de door Rusland geannexeerde Krim.

Uitbreiden

Het offensief komt een dag nadat de rebellen hadden afgezien van meer vredesonderhandelingen. Ze zeiden dat ze hun terrein gaan uitbreiden, net zo lang tot ze heel Donetsk in handen hebben, aldus NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp.

De afgelopen dagen laaide het geweld in Oost-Oekraïne weer in alle hevigheid op, met ruim 260 doden in negen dagen. Officieel geldt er sinds september een bestand, maar daar trekken de partijen zich niets van aan.

In het oosten van Oekraïne zijn sinds vorig jaar april, toen de separatisten delen van de regio's Luhansk en Donetsk innamen, meer dan 5000 doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl