Scholen gebruiken volop afgekeurde anti-pestprogramma's

time icon
Geschreven door
Joséphine Truijman
Redacteur
Heleen Ekker
Redacteur

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kinderombudsman: onvoorstelbaar

Scholen werken nog steeds volop met afgewezen anti-pestprogramma's. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs bedrijven en organisaties die anti-pestprogramma's aanbieden. 

Het merendeel van de bedrijven die met afgewezen programma's werken, meldt dat ze niet minder klandizie hebben dan een jaar geleden. Een aantal meldde zelfs meer scholen tot hun klantenkring te mogen rekenen. 

Kinderombudsman Dullaert is verbaasd. "Onvoorstelbaar, dat er nog zo veel scholen met niet-bewezen of zelfs schadelijke anti-pestprogramma’s werken."

Beoordeling

In het voorjaar van 2014 heeft een commissie in opdracht van het ministerie van Onderwijs anti-pestprogramma’s beoordeeld. In totaal werden er 61 programma’s ingediend. 

Volgens het ministerie van Onderwijs voldeed geen enkele van de 61 programma's aan alle gestelde criteria en indicatoren. Er werden negen programma’s voorlopig goedgekeurd en vier vooralsnog afgewezen. 

De overige 48 programma’s voldeden niet aan de criteria en werden afgewezen. De commissie sluit niet uit dat nog enkele programma’s later zullen worden goedgekeurd als uit onderzoek blijkt dat ze effectief werken tegen pesten.   

Scholen zeggen nu al niet ontevreden te zijn over de omstreden programma's. Het is bovendien ook niet verboden om de anti-pestmethodes te gebruiken.

Ieder schoolbestuur mag zelf bepalen hoe ze pesten willen aanpakken.

Rinda den Besten, voorzitter van de sectororganisatie van het basisonderwijs.

Rinda den Besten, voorzitter van de sectororganisatie van het basisonderwijs, zegt in een reactie: “Iedere school is anders. Ieder schoolbestuur mag zelf bepalen hoe ze pesten willen aanpakken en welke methode ze daarvoor willen gebruiken.”

De voorzitter van de commissie, Daan Wienke, had verwacht dat scholen, eventueel onder druk van ouders, vanzelf zouden kiezen voor een van de dertien programma's. Uit de rondgang van de NOS blijkt nu dat dat niet is gebeurd. 

Sterker nog: een aantal afgewezen programma’s heeft sindsdien alleen maar meer klandizie gekregen in het onderwijs. Ook blijkt uit de rondgang dat de jeugdzorg en GGD gebruikmaken van afgewezen anti-pestprogramma’s.

Verbetering verwacht

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs denkt toch dat scholen in de toekomst meer zullen kiezen voor goedgekeurde programma's. "Als je als school nou kunt kiezen, waarom zou je dan niet kiezen voor een methode waarvan wetenschappelijk is bewezen dat die werkt?"

Ook benadrukt Dekker dat er straks een nieuwe wet komt die scholen verplicht om pesten aan te pakken.

Een toelichting op de rondgang van de NOS

De NOS heeft de 48 aanbieders van afgewezen programma’s gevraagd door hoeveel scholen hun programma op dit moment wordt gebruikt en hoeveel scholen het programma een jaar geleden gebruikten.

Van deze 48 ondervraagde bedrijven reageerden er 23. Het merendeel antwoordde dat ze niet minder opdrachten hebben dan een jaar geleden. Een aantal meldde zelfs meer scholen tot hun klantenkring te mogen rekenen. 

De aanbieder van één programma liet weten dat "de verkoop stil was komen te liggen nadat de overheid had laten weten onderzoek te starten naar de effectiviteit."

STER Reclame