Scholen gebruiken volop afgekeurde anti-pestprogramma's
Heleen Ekker
Redacteur
Scholen werken nog steeds volop met afgewezen anti-pestprogramma's. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs bedrijven en organisaties die anti-pestprogramma's aanbieden.
Het merendeel van de bedrijven die met afgewezen programma's werken, meldt dat ze niet minder klandizie hebben dan een jaar geleden. Een aantal meldde zelfs meer scholen tot hun klantenkring te mogen rekenen.
Kinderombudsman Dullaert is verbaasd. "Onvoorstelbaar, dat er nog zo veel scholen met niet-bewezen of zelfs schadelijke anti-pestprogramma’s werken."
Beoordeling
In het voorjaar van 2014 heeft een commissie in opdracht van het ministerie van Onderwijs anti-pestprogramma’s beoordeeld. In totaal werden er 61 programma’s ingediend.
Volgens het ministerie van Onderwijs voldeed geen enkele van de 61 programma's aan alle gestelde criteria en indicatoren. Er werden negen programma’s voorlopig goedgekeurd en vier vooralsnog afgewezen.
De overige 48 programma’s voldeden niet aan de criteria en werden afgewezen. De commissie sluit niet uit dat nog enkele programma’s later zullen worden goedgekeurd als uit onderzoek blijkt dat ze effectief werken tegen pesten.
Scholen zeggen nu al niet ontevreden te zijn over de omstreden programma's. Het is bovendien ook niet verboden om de anti-pestmethodes te gebruiken.
Ieder schoolbestuur mag zelf bepalen hoe ze pesten willen aanpakken.
Rinda den Besten, voorzitter van de sectororganisatie van het basisonderwijs, zegt in een reactie: “Iedere school is anders. Ieder schoolbestuur mag zelf bepalen hoe ze pesten willen aanpakken en welke methode ze daarvoor willen gebruiken.”
De voorzitter van de commissie, Daan Wienke, had verwacht dat scholen, eventueel onder druk van ouders, vanzelf zouden kiezen voor een van de dertien programma's. Uit de rondgang van de NOS blijkt nu dat dat niet is gebeurd.
Sterker nog: een aantal afgewezen programma’s heeft sindsdien alleen maar meer klandizie gekregen in het onderwijs. Ook blijkt uit de rondgang dat de jeugdzorg en GGD gebruikmaken van afgewezen anti-pestprogramma’s.
Verbetering verwacht
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs denkt toch dat scholen in de toekomst meer zullen kiezen voor goedgekeurde programma's. "Als je als school nou kunt kiezen, waarom zou je dan niet kiezen voor een methode waarvan wetenschappelijk is bewezen dat die werkt?"
Ook benadrukt Dekker dat er straks een nieuwe wet komt die scholen verplicht om pesten aan te pakken.