Daan Breeuwsma tijdens zijn heat op de 1.500 meter
NOS Schaatsen

Vier Nederlanders door op 1.500 meter

Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Lara van Ruijven hebben zich bij de EK shorttrack in Dordrecht geplaatst voor de halve finales van de 1.500 meter. Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof sneuvelden in de series.

Knegt en Van der Wart wonnen hun heat, Breeuwsma en Nederlands kampioene Van Ruijven finishten als tweede, achter respectievelijk Roeslan Zacharov (Rusland) en Agne Sereikaite (Litouwen).

Voor Van Kerkhof begon het toernooi ongelukkig. De schaatsster, net terug van een rugblessure, werd in de slotronde licht aangetikt en kwam ten val. "Ik merk duidelijk dat ik nog kracht tekort kom. Normaal gesproken lukt het wel om weer in balans te komen, maar nu kon ik mezelf niet herstellen", zegt Van Kerkhof teleurgesteld.

Ook Schulting had zich de start van het EK in eigen land anders voorgesteld. Ze werd na het veroorzaken van een valpartij gediskwalificeerd. "Ik vond het zelf niet helemaal eerlijk. Mijn klassement is nu naar de klote. Maar het is wel mijn eerste grote toernooi, ik heb nog heel veel te winnen."

De halve finales en de finale van de 1.500 meter worden zaterdag verreden. Op iedere afstand zijn punten te verdienen voor het algemeen klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl