Er werd na zonsopkomst al geschaatst in de buurt van Heerenveen
NOS Nieuws

Eerste schaatsers al op natuurijs

In Friesland zijn vanochtend vroeg de eerste schaatsers op natuurijs gesignaleerd. Op een paar plaatsen schatten fanatiekelingen in dat het ijs mensen zou kunnen dragen.

Er werd na zonsopkomst al geschaatst op een ondiepe plas bij Rotstergaast in de buurt van Heerenveen. "Het stelt niet veel voor", geven de schaatsers toe. "Het ijs is heel dun, maar we krijgen er de kriebels van en dan proberen we het. De plas is ook maar 20 centimeter diep, dus er kan niet zoveel gebeuren", zegt een liefhebber.

En ook iets noordelijker, in natuurgebied De Grutte Wielen bij Leeuwarden, hadden liefhebbers de schaatsen ondergebonden.

Eerste schaatsers op natuurijs

Lopen over water

Het ijs is nog erg dun, niet meer dan 2 centimeter. IJskenners vinden het onverantwoord dat mensen al meteen zijn gaan schaatsen, omdat de kwaliteit nog slecht is. "Het is bijna lopen over water."

In Doorn bij Utrecht is een natuurijsbaan geopend. Veel kinderen zijn meteen het ijs opgegaan om te profiteren van de vorst van de afgelopen nacht. De ijsbaan gaat vanmiddag dicht omdat het dan te veel dooit. Maar vanavond gaat hij weer open.

Eerste rondje in Doorn

Volgens Theo Schippers van de Doornse ijsclub ligt er 1 centimeter ijs en dat is voor een ondergespoten stuk land voldoende. Gisteravond kon er nog niet geschaatst worden maar door de vorst van vannacht was het ijs vanochtend voldoende aangegroeid.

"Het is helaas maar van korte duur. We waren het liefste ook het weekend opengebleven, maar dat gaat niet. Vannacht gaat het volgens de weerberichten regenen en sneeuwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl