De huurprijzen stijgen fors, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Woonbond
NOS Nieuws

Woonbond: nieuwe huurder moet fors meer betalen

De prijzen van huurwoningen stijgen enorm, vooral wanneer een huurwoning vrijkomt. Bij de komst van een nieuwe huurder stijgt de prijs met gemiddeld 22,6 procent.

Een nieuwe huurder betaalt daardoor soms zelfs 100 tot 200 euro meer voor een woning dan de huurder die er een maand ervoor nog woonde. Dat blijkt uit cijfers van de Woonbond.

''Het is altijd zo geweest dat de huur omhoog gaat bij een wisseling van huurders. Dat mogen verhuurders ook doen. Maar een stijging van meer dan 20 procent is wel heel extreem,'' zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Schokkend

Voor zittende huurders stegen de huren in twee jaar tijd met gemiddeld 9,2 procent. ''De prijsstijgingen zijn echt schokkend. Helemaal omdat het vooral de mensen treft met huurtoeslag, die al niet al te veel te besteden hebben. Zij hebben geen keuze en moeten dus een dure woning kiezen. Die mensen komen daardoor niet meer rond.'' aldus Paping.

Deze prijsstijgingen zijn echt schokkend.

Ronald Paping

Dat steeds meer huurders moeite hebben met de stijgende woonlasten blijkt ook uit het stijgende aantal huisuitzettingen. Dat steeg in 2013 met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

''Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 700.000 huishoudens niet meer hun minimale kosten voor noodzakelijke uitgaven kunnen betalen. Dat komt vooral doordat ze steeds meer geld kwijt zijn aan de huur. De huurstijgingen liggen ver boven de inflatie.''

Oorzaken

De forse prijsstijgingen zijn volgens Paping het gevolg van de grote vraag naar huurwoningen. Paping: ''Mede door de crisis hebben mensen minder te besteden en is het niet meer zo makkelijk om over te stappen naar een koopwoning.'' In 2005 werden er nog 909.000 goedkope huurwoningen aanboden, vorig jaar waren dat er bijna 50.000 minder.

Door de crisis blijven ook de investeringen achter. Er zijn weinig nieuwe huurwoningen bijgebouwd, terwijl de vraag blijft toenemen.

Woningcorporaties

Volgens Paping zijn ook de woningcorporaties oorzaak van het probleem. Juist de corporaties die voor een bestand aan betaalbare woningen zouden moeten zorgen, verhogen de huren. Corporaties verhoogden de huren vorig jaar met gemiddeld 4,7 procent tegenover 3,8 procent bij particulieren.

''Tot zes jaar geleden werd er nog veel strenger op toegezien dat corporaties mensen huisvestte in een woning die passend was bij hun besteedbaar inkomen. Maar doordat gemeenten daar nu minder streng op toezien, kunnen corporaties de huren verhogen.''

Aedes

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, zegt dat de huurverhogingen een direct effect zijn van het kabinetsbeleid. Het kabinet legde in 2013 woningcorporaties en particuliere verhuurders een belasting op, de verhuurdersheffing. Die heffing bracht het Rijk in 2014 ruim 1,1 miljard euro op. Dat bedrag loopt op tot 1,7 miljard in 2017.

De huurverhogingen zijn een direct gevolg van het kabinetsbeleid.

Vereniging van woningcorporaties Aedes

''Die kosten drukken corporaties in eerste instantie door te kijken naar de eigen organisatie, door bijvoorbeeld het verkopen van woningen of het terugbrengen van de investering. Maar in veel gevallen helpt dat niet genoeg, dus wordt er ook gekeken naar de grootste inkomstenbron: de huren. Die worden dan inderdaad verhoogd", verklaart een persvoorlichter.

''Uiteraard staat de betaalbaarheid van een huurwoning ook bij ons voorop. Maar de kabinetsmaatregelen hebben nou eenmaal grote invloed op de woningcorporaties.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl