Houthi's in Sanaa, vlakbij het paleis van president Hadi
NOS Nieuws

President Jemen weg na machtsstrijd

De Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi is afgetreden. Het staatshoofd wordt al twee dagen in zijn ambtswoning vastgehouden door sjiitische Houthi-rebellen. Die hebben tevreden gereageerd op het vertrek van de president.

Kort voordat het bericht over Hadi's aftreden naar buiten kwam, had de premier van Jemen het ontslag van zijn regering aangeboden aan de president. De regering wil niet meegetrokken worden in een "niet-constructieve politieke doolhof", zei de premier.

Eerder vandaag probeerde de VN-gezant voor de Arabische wereld te bemiddelen in de machtsstrijd tussen de soennitische Jemenitische autoriteiten en de rebellen.

Bestuursmacht

De Houthi's hebben al maandenlang grote delen van Jemen en van de hoofdstad in handen. Ze eisen meer bestuursmacht en meer rechten voor de sjiitische minderheid in Jemen. Naar wordt aangenomen hebben de rebellen nauwe banden met de in 2012 afgezette president Saleh.

Gisteren liet president Hadi weten dat hij bereid was de Houthi's tegemoet te komen als zij hem weer zijn vrijheid zouden teruggeven. Maar de rebellen weigerden de ambtswoning weer vrij te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl