NOS Nieuws

'Ik kan nu door met mijn leven'

"Ik was 15, toen kwam ik alleen naar Nederland", vertelt de nu 19-jarige Mohsen uit Afghanistan. "Ik was op de vlucht voor de Taliban. Waar ik woonde was het helemaal niet veilig op straat, je wist niet of je zou overleven. Toen mijn vader overleed, ben ik in mijn eentje vertrokken"

In een vrachtwagen reisde hij van Afghanistan naar Iran. Daarna naar Turkije, waar hij tien dagen moest lopen om vervolgens op een boot naar Griekenland te komen. In Griekenland sprak hij met andere vluchtelingen. "Het liefst wilde ik toen naar Zweden. Niet naar Nederland, want daar zou het lastiger zijn om te mogen blijven."

Uiteindelijk werd hij op doorreis via Frankrijk naar Denemarken, richting Zweden opgepakt in Eindhoven. Dat is nu bijna vier jaar geleden. Als minderjarige asielzoeker zat hij in woongroepen in Eindhoven en het Drentse Zuidlaren. Toen hij 18 werd, was hij nog een tijdje illegaal en uiteindelijk kwam hij terecht in het azc in Schalkhaar.

5 VWO

"Ik zat daar met vier anderen op één kamer. Ik kon er nauwelijks studeren, omdat ik me niet kon concentreren. Het was er erg druk en het waren ook mensen van verschillende leeftijden. Ook was er geen internet", vertelt hij. Inmiddels zit hij in de vijfde klas van het vwo op het Etty Hillesum Lyceum in Deventer.

'Het was er vreselijk'

"Eind 2013 werd duidelijk dat ik voorlopig mag blijven. Toen me na een aantal maanden een kamer werd aangeboden, was ik dolblij. Nu kan ik studeren en door met mijn leven." Veel keus had hij niet. De scholier vertelt dat hij niet kieskeurig kon zijn over de kamer. "Ik heb gelijk ja gezegd, want voor hetzelfde geld had ik weer maanden, zo niet langer moeten wachten."

Als je eenmaal een verblijfsvergunning hebt, ben je vrij om uit het asielzoekerscentrum te vertrekken, maar om zelfstandig zonder enige hulp een woning te vinden, dat lukt bijna geen enkele vluchteling. "Zonder gemeente, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, het COA, is het vrijwel onmogelijk om een eigen plek te vinden", zegt Mohsen.

Geen foto's

Samen wilden we met hem wat foto's bekijken van zijn tijd in Afghanistan of in het azc, maar die heeft hij niet. Wel heeft hij vertrouwen in de toekomst. Op de vraag wat hij later wil worden, antwoordt hij: "Nederlander". Hij wil naar de TU in Delft en uiteindelijk architect worden.

In Deventer staan zo'n 2300 mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Komend jaar verwacht de stad zo'n 170 asielzoekers een huis te moeten geven. En dat wordt volgens woningbouwcorporaties een probleem.

De gemeente gaat daarom op zoek naar creatieve oplossingen. "Bijvoorbeeld een leegstaand verzorgingstehuis zouden we kunnen gebruiken voor de huisvesting van statushouders", zegt wethouder Wonen Jan Jaap Kolkman. "Het is een probleem, maar we doen ons uiterste best om iedereen met een urgentie een huis te geven, maar makkelijk is het niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl