Minister van Financiën Dijsselbloem: onze economie moet moderner
NOS Nieuws

Dijsselbloem over ECB: nu politici aan zet

Minister Dijsselbloem van Financiën zegt dat na het ECB-besluit om 1100 miljard euro in de economie te steken, politici aan zet zijn om de economie structureel te hervormen. "Nu moeten politici hun deel doen en maatregelen nemen die noodzakelijk zijn voor het economische herstel in het eurogebied."

Net als premier Rutte geeft ook Dijsselbloem in Davos het signaal af dat dat snel moet gebeuren. "Onze economieën moeten moderner. Structurele hervormingen versterken onze concurrentiekracht en zijn essentieel om de productiviteit en werkgelegenheid in het eurogebied te verhogen", laat Dijsselbloem vanuit Davos weten.

Met de extra 1100 miljard koopt de Europese Centrale Bank naast staatsleningen van verschillende Europese landen ook leningen van bedrijven en instellingen. Met deze verregaande maatregel hoopt de ECB dat de economie in Europa weer gaat groeien.

Risico

De Tweede Kamer verklaarde zich gisteren tegen het opkopen van staatsleningen omdat Nederland bijvoorbeeld zou meedelen in het risico dat Italië op zijn leningen loopt. De ECB heeft nu afgesproken dat het risico voor het land zelf blijft.

Dijsselbloem zegt dat het besluit geen zaak van de politiek is. "De ECB is onafhankelijk en neemt binnen haar mandaat maatregelen wanneer nodig, zoals vandaag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl