Houthi-rebellen in de hoofdstad Sanaa
NOS Nieuws

President Jemen sluit deal met rebellen

De Jemenitische president Hadi heeft een akkoord gesloten met de rebellen die zijn paleis hadden ingenomen. Volgens de overeenkomst, die bekendgemaakt werd door het staatspersbureau SABA, krijgen de sjiitische Houthi-rebellen meer macht.

Het concept voor een nieuwe grondwet wordt gewijzigd en de Houthi's zullen beter vertegenwoordigd worden in het parlement en andere staatsorganen.

Deze week waren er zware gevechten in de hoofdstad Sanaa, die vorig jaar september al grotendeels werd overlopen door de rebellen. Het presidentieel paleis werd bezet en ook de ambtswoning van president Hadi werd belaagd, waardoor die feitelijk geen kant meer op kon.

De Houthi's, die hun machtsbasis in het noordwesten van het land hebben, strijden al ruim tien jaar tegen de regering. Hun steun is groter geworden sinds het gedwongen vertrek van president Saleh in 2012. Het sjiitische Iran zou de Houthi's hebben geholpen bij hun opmars.

AQAP

De situatie in het land wordt verder bemoeilijkt door de aanwezigheid van al-Qaida op het Arabische Schiereiland (AQAP). Die soennitische terreurgroep probeert de onrust in het land aan te wakkeren door steeds vaker aanslagen te plegen op Houthi's. Voorheen richtte al-Qaida zich vooral op het overheidsapparaat.

AQAP wordt gezien als een van de gevaarlijkste takken van al-Qaida. De terreurgroep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo.

De Verenigde Staten steunen vooralsnog president Hadi. Amerika voert geregeld drone-aanvallen uit in het land om al-Qaida-terroristen uit te schakelen. De Houthi's hebben zich in het verleden zeer kritisch uitgelaten over de drone-aanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl