Europees commissaris Timmermans tijdens zijn toespraak in Brussel
NOS Nieuws

Timmermans waarschuwt voor uittocht Joden

Vice-voorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie heeft gezegd dat Europa voor de zware taak staat om te voorkomen dat Joden massaal het continent verlaten vanwege het toenemend antisemitisme.

Timmermans zei dat de kwestie van even groot gewicht is als de problemen met de euro. In sommige lidstaten van de Europese Unie zijn Joden er niet meer zeker van dat zij daar een toekomst hebben, zei Timmermans. Deze zaak raakt volgens hem aan de fundamenten van Europa.

In een toespraak in Brussel zei de EU-commissaris dat Europa alle middelen moet inzetten om te voorkomen "dat we een deel van onze bevolking verliezen". Europa moet volgens hem een strategie bieden die hoop geeft aan iedereen, zowel christenen, moslims, joden als atheïsten.

Grenscontroles

In de strijd tegen het terrorisme is het volgens Timmermans noodzakelijk om de Europese buitengrenzen te versterken. Dat betekent dat de landen van de Schengenzone, waaronder Nederland, de grenscontroles moeten verscherpen. De 26 landen van de Schengenzone hebben de onderlinge paspoortcontroles laten vervallen.

Ook hoopt hij dat er zo snel mogelijk een Europees systeem komt voor de uitwisseling van passagiersgegevens. In het Europees Parlement en in de lidstaten wordt gevreesd dat dat leidt tot beperking van grondwettelijke vrijheden. Timmermans zei dat dat niet het geval is en trachtte de critici tegemoet te komen door te zeggen dat alles wat ingaat tegen de open en tolerante aard van Europa, terroristen in de kaart speelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl