Windows 10 op een smartphone, laptop en PC Microsoft

Windows 10 wordt een gratis update voor iedereen die nu Windows 7, 8 of 8.1 heeft. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt op een persconferentie. De overstap is alleen gratis voor wie binnen een jaar na lancering van Windows 10 overstapt.

Het is voor het eerst dat Microsoft een grote update van Windows gratis weggeeft. Concurrent Apple doet dat al wat langer op de Macintosh.

Eén Windows

De update is gratis, omdat Microsoft er belang bij heeft om gebruikers zo snel mogelijk op Windows 10 te krijgen. 

De nieuwste versie van Windows werkt op PC's, tablets, telefoons en de nieuwste Xbox. Dat geldt ook voor Windows 10-apps. Microsoft hoopt op deze manier nieuwe ontwikkelaars aan te trekken.

Einde van Internet Explorer?

Windows 10 krijgt een nieuwe browser met de voorlopige naam Project Spartan. De browser is veel soberder van opzet en doet wat denken aan Google Chrome.

Wat de definitieve naam van de nieuwe browser wordt is niet bekendgemaakt, maar de kans is groot dat Spartan na twintig jaar het einde betekent van Internet Explorer.

Ook nieuw in Windows 10 voor PC's is Cortana, Microsofts virtuele assistent, die reageert op spraakcommando's. Cortana, van oorsprong een karakter uit een computerspel, was al langer beschikbaar op Windows-telefoons. 

Cortana kan onder meer zoekopdrachten uitvoeren, vragen over het weer beantwoorden en gedicteerde e-mails verzenden. Google en Apple hebben ook zulke virtuele assistenten, vooral gericht op smartphones.

Windows 10 komt naar verwachting dit najaar uit.

STER reclame