Magnus Carlsen spreekt van nonsens
NOS Sport

Carlsen: dit was geen schaken, dit was nonsens

Aan de top van het klassement in het Tata-toernooi is tijdens het uitstapje dat de Masters woensdag naar Den Haag maakten, niets veranderd. Koploper Carlsen en de twee runners-up (Maxime Vachier-Lagrave en Wesley So) maakten remise.

"Ik houd van schaken", verklaarde Magnus Carlsen na afloop van zijn partij tegen de Oekraïner Vasil Ivantsjoek. "Maar dit was geen schaken; dit was nonsens."

Meer viel er over het potje (18 zetten in een half uur) inderdaad niet te melden. "Aan het begin van het toernooi heb ik gewaagd gespeeld; het leverde me twee remises en een nederlaag op", aldus de wereldkampioen. "Ik ben solider gaan spelen maar dat moet niet te vaak tot dit soort onzin leiden."

Handomdraai

Vooraf werd er nog reikhalzend uitgekeken naar de confrontatie tussen Carlsen en Ivantsjoek. De aanwezige toeschouwers kwamen bedrogen uit. "Het is heel jammer voor Den Haag, dat massaal uitliep. De partij was in een handomdraai remise", zei toernooidirecteur Jeroen van den Berg.

"Carlsen was boos omdat zijn tegenstander had gekozen voor een variant waar weinig muziek in zit. Voor Carlsen zelf komt het niet zo slecht uit. Maar voor de toeschouwers was het wel teleurstellend."

Toch weet ook Van den Berg dat dergelijke partijen horen bij een schaaktoernooi. "Maar die ene dag dat je in Den Haag schaakt, hoop je dat men wat meer ziet. De belangstelling is groot en ik ben ervan overtuigd dat de deelname van Carlsen daarin een belangrijk aandeel heeft. Hij is een soort popster geworden en dat zijn we in dat kleine schaakwereldje nog niet gewend."

Ding Liren en Wesley So deden er wat langer over voor ze het punt deelden. In een variant van het damegambiet volgden ze een idee van Botwinnik, dat Carlsen "interessant" vond. So en Ding kenden de variant beiden op hun duimpje.

Maxime Vachier-Lagrave kwam met wit tegen Radoslaw Wojtaszek in een Engelse partij in moeilijkheden maar wist met een schijn-dameoffer een halfje uit het vuur te slepen.

Winst voor Giri en Van Wely

De twee Nederlandse deelnemers kwamen beiden tot winst. Anish Giri zette met zwart Ivan Saric van het bord, terwijl Loek van Wely tegen wereldkampioene Hou Yifan zijn eerste zege boekte in dit toernooi en blufte dat "er drie zullen volgen".

"Yifan was door mijn openingskeuze verrast", legde Van Wely uit. "Ik offerde twee pionnen en kreeg positioneel goede compensatie. In het vervolg blunderde ze ook nog. Prettig hoor, ik had op winst al niet meer gerekend. Maar nu ga ik door".

Giri kreeg met zwart in een Taimanov overwicht toen Saric in het middenspel begon te knoeien. De Kroaat, die in 2014 de Challengers-groep won en nu bij de Masters debuteert, verloor al snel twee pionnen en staakte de strijd kort na de tijdcontrole in een hopeloze stelling.

Giri staat nu gedeeld vierde met Ding, Ivantsjoek en Caruana, welke laatste met zwart Baadur Jobava versloeg in een van diens woeste openings-experimenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl