Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal in gesprek met Edward Snowden NOS

"Ze kunnen hem binnenstebuiten keren, maar Snowden heeft geen geheimen meer", zegt verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal over het exclusieve interview dat hij met Edward Snowden in Moskou voor het tv-programma Nieuwsuur maakte. Bosch van Rosenthal vertelt over de ontmoeting met de Amerikaanse klokkenluider.

Welke indruk maakte Snowden?

"Snowden is heel aardig. Hij is erg rustig, denkt goed na over zijn formuleringen. Hij is een leuke jongen en in alle opzichten een gewone Amerikaan, zoals ik die als correspondent in de VS heb meegemaakt. Zo vroeg hij voor het interview of we een cheeseburger en een caesar salad konden bestellen via de roomservice, omdat hij nog niet had gegeten. Zijn eetgewoontes zijn dus nog niet aangepast aan Rusland."

Hij was dus niet op zijn hoede?

"Nee, hij was erg op zijn gemak. Snowden heeft heel goed nagedacht voor hij besloot om de geheime stukken vrij te geven. Hij besefte wat de gevolgen zouden zijn, dat hij altijd in de gaten zou worden gehouden. Dat zijn leven niet meer privé zou zijn, nam hij op de koop toe. Daarnaast heeft hij alle stukken aan journalisten afgegeven en heeft hij niets meer achter de hand. Ze kunnen hem dus binnenstebuiten keren, maar hij heeft geen geheimen meer."

Merkte je dat hij in de gaten wordt gehouden?

"Wij hadden de gordijnen van de kamer dichtgedaan voordat Snowden aankwam, zodat pottenkijkers niet naar binnen konden kijken. Hij waardeerde het gebaar, maar zei dat het weinig uitmaakte. "Waarschijnlijk hangen hier toch camera's", zei hij. Of dat zo is weet ik niet, maar dat hij wordt gevolgd door de Russische geheime dienst is bekend, dus het zou goed kunnen."

Denkt hij dat hij ooit nog terug kan naar Amerika?

"Of dat kan, geen idee, maar hij zou niets liever willen. De VS is toch zijn thuis en hij zou heel graag weer in Hawaï wonen."

Het interview met Edward Snowden is vanavond te zien in Nieuwsuur, om 22.00 uur op NPO 2. Morgenochtend verschijnt het interview ook in de Volkskrant, waarmee Nieuwsuur voor deze gelegenheid samenwerkte.

STER reclame