Jelte Keur
NOS Nieuws

Lage boete voor dronefilm Domtoren

  • Jeroen Wielaert

    Verslaggever

  • Jeroen Wielaert

    Verslaggever

De man die met een drone beelden maakte van de Domtoren in Utrecht, heeft een boete gekregen van 350 euro.

De maker van de beelden is Jelte Keur. Hij kreeg de boete voor "vliegen binnen de bebouwde kom, in de mist, zonder duidelijk zicht op het toestel".

Lagere boete

De 350 euro boete is veel lager dan verwacht: in de media gingen deskundigen eerder uit van duizenden euro's. Maar Keur vindt dat de overheid nog veel ruimer moet denken over het gebruik van drones: "Er wordt te veel uit angst gedacht en niet over de voordelen."

De beelden die hij maakte van de Domtoren in de mist, verschenen op 18 november 2014 op YouTube en waren een groot succes.

Luchtpiraterij

De 32-jarige Keur is theaterdocent in Utrecht. Al langer fantaseerde hij over romantische beelden van de beroemde Utrechtse toren, gehuld in een mist-tooi. Bij het Groningse bedrijf V-nix had hij een drone-set van 1750 euro aangeschaft. Hij had er naar eigen zeggen al genoeg mee geoefend en kende de mogelijkheden.

Het wachten op mist duurde lang. Die novembermorgen was het zover. Keur wist dat hij om officiële toestemming had moeten vragen bij burgemeester Van Zanen, maar dan kon de mist alweer zijn opgetrokken. Hij liet de drone opstijgen, in het besef dat het een vorm van luchtpiraterij was. Maar Keur wist ook dat er geen ongelukken konden gebeuren, zegt hij.

Het filmpje was al snel meer dan 100.000 keer bekeken. Naast de lof kwam er kritiek over onverantwoord vliegen. En discussie over de grote onduidelijkheid in de regelgeving voor het (particuliere) gebruik van het nog niet zo lang bestaande miniatuurvliegtuig. Keur werd ter verantwoording geroepen bij de luchtvaartpolitie. "De media kwamen met een mogelijke boete van 8000 euro. Het valt gelukkig mee", zegt Keur met een brede glimlach.

Drone-opdrachten

V-nix heeft zich direct bereid getoond de sanctie te betalen. Voor Keur is het geen reden om snel weer zonder toestemming een drone op te laten stijgen. Met de bestaande regelgeving zouden de boetes alleen maar oplopen en er is een grens aan wat de Groningse drone-firma wil betalen. Het beroemde filmpje heeft ook andere gevolgen gehad. Keur is door de KLM gevraagd om in een hangar het overschilderen van een Boeing te filmen met zijn drone. Begin januari kreeg hij van de site Drones.nl een award voor de beste dronefilm van 2014.

Het toepassen van drones kan voor de Nederlandse omroepen een aanzienlijke besparing opleveren. Keur hoorde dat gisteren op een nieuwjaarborrel van het Hilversumse mediabedrijf Dutchview. Hij weet dat de polsdrone eraan komt: een miniatuurvliegertje dat met een druk op een knopje van een polsband kan opstijgen om een selfie te maken – ideaal voor bergbeklimmers. Een drone met een hartdefibrilator is ook al in ontwikkeling.

Meedenken

Het kan niet anders, of er komt een versoepeling van de regelgeving, denkt Keur. Hij zegt: "Wat ze moeten doen is meedenken. Er tegenin denken heeft geen zin. Dat is vechten tegen de bierkaai. Die drones komen eraan, of je wilt of niet. Ze gaan alleen maar beter worden, kleiner worden en meer kunnen. Er moeten theorie- en praktijklessen en wat technisch onderwijs komen, daar examen doen en dan kan je er goed mee vliegen. Dat lijkt me een realistische manier om ermee om te gaan."

Volgens Keur kan het veel goeds opleveren. "Nu wordt er veel in hypothesen gedacht: wat als ze er een bom onder hangen, of de naakte buurvrouw in haar tuin filmen? Er wordt vanuit angst gedacht en niet vanuit de voordelen. Een zwemvest aan een drone is sneller dan een Baywatch-kerel in een zwembroek. Logisch nadenken blijft de key."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl