Oud-topambtenaar Joris Demmink ANP

Het ministerie van Justitie heeft de afgelopen twee jaar zo'n 113.000 euro bijgedragen aan de proceskosten van oud-topambtenaar Joris Demmink. 

Er doen al jaren verhalen de ronde dat hij tijdens dienstreizen in Turkije in de jaren 90 minderjarige jongens seksueel misbruikt heeft. De procedures tegen hem hebben duizenden euro's gekost en Justitie betaalde, als zijn (oud-)werkgever, mee aan de kosten van advocaten.

Rechtsbijstand

Minister Opstelten antwoordt op vragen van Groep Bontes/Van Klaveren hoeveel zijn ministerie de laatste jaren heeft betaald aan de rechtsbijstand van Demmink. Tussen 2013 en 2014 vergoedde Justitie ongeveer 64.000 euro in strafzaken en zo'n 49.000 euro aan bijstand in civiele procedures. 

Ook meldt Opstelten dat hij de kosten (ongeveer 6500 euro) vergoedt die Demmink moet betalen na de verloren rechtszaak die hij had aangespannen tegen het AD. Demmink eiste rectificatie toen de krant schreef dat hij in de jaren 80 contacten had met een beruchte jongenspooier, maar de rechter oordeelde dat de AD-journalist zorgvuldig onderzoek had gedaan. 

Hij veroordeelde Demmink tot het vergoeden van de kosten, die dus uiteindelijk bij Justitie terechtkwamen. Opstelten wil niet zeggen of hij dergelijke kosten nog een keer zal vergoeden, als Demmink besluit in beroep te gaan.

Toch vervolging

Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen jaren meerdere keren onderzoek gedaan naar de verdenkingen tegen Demmink, maar zag steeds af van vervolging wegens gebrek aan bewijs. Begin vorig jaar moest het OM toch overgaan tot vervolging, na een beslissing van het hof in een zogenoemde artikel-12-procedure.

Daarna besloot Opstelten dat hij niet langer de advocaatkosten in de strafzaken tegen Demmink zal betalen, omdat hij als verdachte in een strafrechtelijk onderzoek wordt gezien. 

STER reclame