Gemeentewerker ruimt glasscherven op na schietpartij Amsterdam ANP

Volgens cijfers van Elsevier zijn er vorig jaar 137 moorden gepleegd. Dat is het laagste aantal sinds het weekblad in 1992 begon met tellen. Volgens Elsevier is de trend minder moorden, maar wel "hardere".  

Een van de verklaringen voor de daling is de vergrijzing. Oudere mensen plegen minder moorden dan jonge, zegt NOS-verslaggever Robert Bas.

Hoog percentage liquidaties

Het weekblad meldt dat het beeld wordt vertekend door het forse aantal liquidaties. In de Amsterdamse onderwereld woedt een bendeoorlog die een liquidatiegolf tot gevolg heeft. 

Vorig jaar werden er 24 liquidaties gepleegd, ruim 17 procent van het totale aantal. Gewoonlijk gaat het om 5 à 10 procent. 

Volgens Elsevier vallen naast de liquidaties de gewelddadige roofovervallen op. Daarbij vielen vijf slachtoffers, van wie drie hoogbejaard.

Cijfers

In 2013 werden er 150 mensen vermoord. Toen was het aantal weer hoger na een laagterecord in 2012 van 142. 

De jaarlijkse lijst wordt samengesteld op basis van krantenberichten en cijfers van rechtspraak.nl, de politie en het Openbaar Ministerie. Toen Elsevier begon met de lijst werden er jaarlijks nog zo'n 250 mensen vermoord. 

Vorig jaar 137 moorden gepleegd

STER reclame