NOS Nieuws

'Nieuwe economische crisis dreigt door QE'

'Het geld zal vooral worden besteed aan het kopen van aandelen'

Aanstaande donderdag zal de ECB beslissen of de geldpers aangezet wordt. Quantitative Easing (kwantitatieve verruiming) is de monetaire term, oftewel QE. Met het 'gratis geld' wil de Europese Bank staatsobligaties opkopen. Economen zijn verdeeld over de gevaren van de maatregelen.

Hoogleraar en ex-DNB directeur Lex Hoogduin waarschuwt voor nieuwe zeepbellen. Als er zoveel geld in de economie wordt gepompt dan ligt een nieuwe economische crisis in het verschiet. "Het geld zal vooral worden besteed aan het kopen van aandelen. De prijzen van die beleggingen schieten dan weer omhoog, net als in 2008. En dat is niet houdbaar." Een nieuwe economische crisis ligt daarom volgens hem in het verschiet.

Daar denkt niet iedereen zo over. Econoom Ivo Arnold zegt dat de gevaren groter zijn als we nietsdoen. "Dan raken we nog verder in de put." Volgens Arnold is het belangrijk dat Europa deflatie uit de weg gaat. "In een economie heb je wat inflatie nodig, als smeerolie."

Weer meer lenen

De ECB wil met de noodmaatregel bereiken dat de rente daalt zodat mensen meer gaan lenen. "De rente is al heel laag. Een nog wat lagere rente gaat echt niet heel veel mensen aanzetten tot meer besteding", zegt Hoogduin. "Het kan zelfs averechts werken, omdat de rente op pensioen en sparen ook minder wordt, waardoor mensen minder te besteden hebben."

Hoogleraar Ivo Arnold is positiever en ziet vooral voordelen. " Je ziet nu al dat de euro omlaag gaat, en dat is goed voor de exportpositie van Europese bedrijven. Volgens hem is het belangrijk dat de inflatie in Europa rond de 2 procent is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl