Conservator in 2005 bij een lege lijst van een gestolen schilderij
NOS Nieuws

'Gestolen kunstwerken Westfries Museum bestaan nog'

De 23 schilderijen die tien jaar geleden uit het Westfries Museum zijn gestolen, bestaan nog. Ze zijn in handen van criminelen, zegt kunstroofspecialist Arthur Brand tegen de regionale omroep RTV Noord-Holland.

Brand heeft kleurenfoto's van enkele schilderijen in zijn bezit, terwijl het museum alleen zwart-witfoto's heeft. De kleurenfoto's komen uit het criminele circuit. Hoe Brand ze heeft gekregen wil hij niet zeggen om zijn bronnen niet in de problemen te brengen.

Serieus

Directeur Ad Geerdink van het museum in Hoorn zegt de tip serieus te nemen. Hij heeft zelf geen idee waar de schilderijen zijn of wie ze heeft. Volgens de directeur start de politie het onderzoek pas weer op als nieuwe feiten daartoe aanleiding geven.

Brand weet niet precies waar de schilderijen zijn of wie ze in bezit heeft. Hij heeft alleen "een vaag idee" van waar ze zich bevinden en weet "in welke hoek het zit".

De waarde van de gestolen collectie werd tien jaar geleden op zo'n 10 miljoen euro geschat. Het gaat onder meer om werken van Jan van Goyen uit 1632 en Hendrik Bogaert uit 1671-1675.

Ontvreemd

De kunstwerken zijn in de nacht van 9 op 10 januari 2005 uit het museum ontvreemd. Dieven hadden zich laten insluiten in het gebouw en het beveiligingssysteem uitgeschakeld.

Brand hoopt dat de bezitters van de schilderijen contact met hem opnemen. Hij wil met hen om de tafel om te overleggen over hoe de collectie kan worden teruggegeven. Eerder was hij betrokken bij het terugvinden van gestolen kunstwerken uit het Venlose Museum van Bommel van Dam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl