NOS Nieuws

Huizen werden vorig jaar duurder

De prijzen van koopwoningen zijn vorig jaar iets gestegen. Volgens het CBS en het Kadaster lag de gemiddelde prijs 0,9 procent hoger dan in 2013. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis dat woningen over een heel jaar duurder zijn geworden.

In december werden koopwoningen 2 procent duurder vergeleken met dezelfde maand in 2013. De prijs van een huis was vorige maand ongeveer even hoog als in mei 2003. Vergeleken met de piek in augustus 2008 ligt het prijsniveau nog altijd 19 procent lager.

Amsterdam

De grootste prijsstijging was vorig jaar te zien in Noord-Holland: 2,9 procent. Dat komt vooral door de populariteit van Amsterdam als woonplaats. De prijzen lagen daar 5,1 procent hoger.

Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland en Zeeland trekken het landelijke gemiddelde iets omlaag. Daar daalden de huizenprijzen.

Makelaars

De cijfers over het afgelopen jaar bevestigen het beeld van makelaars dat de woningmarkt herstelt. Dat komt vooral door de lage hypotheekrente en de stijgende huren, zei makelaarsvereniging NVM vorige week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl