ANP Pro Shots
NOS Voetbal

'Afscheid Munsterman geen verrassing'

Het vertrek van Joop Munsterman, jarenlang het boegbeeld van FC Twente, kan gezien worden als een opmerkelijke stap, maar wie de club de laatste tijd van dichtbij volgde, kan volgens Arno Vermeulen niet verrast zijn door dit besluit.

"Ik voelde het wel een beetje aankomen", stelt de NOS-commentator. "Munsterman kwam met zijn dubbelrol als voorzitter en directeur al in de problemen. Bovendien gaat het aan alle kanten niet goed met FC Twente."

"Ik denk dat hij zelf aanvoelt dat het goed is om nu te stoppen en anderen de kans te geven om de problemen op te lossen. Dat zal een paar jaar duren en vraagt om een heel ander beleid dan wat Munsterman aangehangen heeft."

Het rommelt kennelijk bij FC Twente. Wat is er aan de hand?

"Munsterman ontkent het weliswaar, maar de signalen en ook de feiten wijzen erop dat de club al jaren een te grote broek aanheeft. Dat heeft vooral te maken met de flinke investering in het stadion."

"Maar ook met de spelersaankopen heeft FC Twente blijkbaar een te groot risico genomen, om maar mee te kunnen doen met de top in de eredivisie. Daarbij was het opvallend dat Munsterman behalve voorzitter en directeur ook geld in spelers investeerde."

"Dat was voor de buitenwereld een merkwaardige constructie. Iedereen heeft steeds gezegd dat er wat moest gebeuren. Dat heeft lang geduurd en nu stopt hij dus helemaal. Het gaat wel heel snel ineens met de ontmanteling van FC Twente en de invloed van Munsterman."

Komt FC Twente nu in rustiger vaarwater of kunnen de fans nog meer slecht nieuws verwachten?

"Ik denk dat het nog wel even duurt. Je ziet wel vaker dat het bij een club een aantal jaren vrij goed gaat, maar als het misgaat, dan heb je dat niet zomaar weer onder controle. Je kan op je vingers natellen dat het sportief minder zal gaan als FC Twente ook de komende tijd de beste spelers moet verkopen."

"Om dat te compenseren moet elke aankoop raak zijn. En eerlijk gezegd hebben ze dat niet goed gedaan met aankopen als Kasper Kusk, Youness Mokhtar en Torgeir Börven. Dan zak je terug naar de subtop, terwijl de club erop is ingericht om mee te doen in de top."

Is het niet ironisch dat Munsterman de club achterlaat zoals hij het aantrof?

"Heel bijzonder is dat nu ook weer niet, want vrijwel elke club in Nederland zit om de paar jaar aan de grond. Toen hij binnenkwam was het al een paar jaar echt hommeles en je moet toegeven: er kwam wel duidelijkheid met de entree van Munsterman in 2004."

"Hij was echt een baas, een karakteristieke bestuurder met impact bij FC Twente en heel het voetbal in Nederland. Het tijdperk Munsterman zal de annalen ingaan als een succesvolle periode, met de landstitel in 2010 als hoogtepunt. Maar er moet nu wel een nieuwe Munsterman gevonden worden. Althans iemand die de problemen gaat oplossen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl