Museum Naturalis haalt door crowdfunding een T-Rex naar Nederland
NOS Nieuws

Crowdfunding opnieuw verdubbeld

In Nederland is vorig jaar 63 miljoen euro opgehaald met crowdfunding, bijna twee keer zoveel als de 32 miljoen die in 2013 nog opgehaald werd. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Douw&Koren.

Crowdfunding groeit al enkele jaren explosief. In 2012 en 2011 haalden crowdfundprojecten nog respectievelijk 14 en 2,5 miljoen euro op.

Geen bank meer nodig

Bij crowdfunding vragen ondernemers of particulieren geld voor een bepaald project aan de crowd, het Engelse woord voor menigte. Dit gebeurt buiten de banken en andere financiële instellingen om, bijvoorbeeld via een site. Individuele investeerders kunnen geld in zo'n project stoppen en krijgen in ruil daarvoor rente.

Volgens Gijsbert Koren wordt crowdfunding vooral steeds vaker ingezet voor persoonlijke projecten. "Je ziet dat mensen ook geld gaan vragen voor het financieren van bijvoorbeeld hun scheiding of de renovatie van hun huis."

Dat kan via sites als geldvoorelkaar.nl en lendico.nl. Degene die leent, bepaalt een relatief hoge rente: 6 tot 8,5 procent. Koren: "Als de bank ertussenuit gehaald wordt, dan betalen kredietnemers een lager rentepercentage dan bij de bank en krijgen kredietgevers een veel hoger rentepercentage dan op hun spaarrekening."

AFM

Dat mensen steeds vaker geld lenen van een wildvreemde is ook een trend die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) erkent. De toezichthouder spreekt van een goede ontwikkeling, maar waarschuwt ook voor de risico's.

Ondanks dat verwelkomt AFM crowdfunding-initiatieven. "Crowdfunding voorziet in een maatschappelijke behoefte", schrijft de AFM in een eerder verschenen rapport. In datzelfde rapport adviseert de AFM de intensiteit van de wet- en regelgeving en het toezicht mee te laten groeien met de ontwikkeling van de markt, om te voorkomen dat er een verstikkende werking op de markt optreedt. “De wet- en regelgeving mag geen belemmering zijn voor een verantwoorde groei van deze alternatieve financieringsvorm.”

Waardevolle toevoeging

Ook minister Dijsselbloem ziet de potentie van crowdfunding, zo schreef hij in december in een brief aan de Tweede Kamer. "Samen met de AFM zie ik crowdfunding als een waardevolle toevoeging aan het instrumentarium voor de financiering van onder meer het midden- en kleinbedrijf (mkb). De relatief laagdrempelige toegang maakt dat ondernemers via crowdfunding investeerders kunnen bereiken die bij meer traditionele financieringsvormen minder eenvoudig bereikt kunnen worden.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl