NOS Nieuws

Paus: voortplanten als konijnen hoeft niet

Paus over 'verantwoord ouderschap'

Katholieken moeten zich niet verplicht voelen om zich voort te planten "als konijnen", vanwege het verbod op anticonceptie. Dat zei paus Franciscus tijdens zijn vlucht van de Filipijnen terug naar Rome.

De paus voegde daaraan toe dat de kerk voorstander is van "verantwoordelijk ouderschap". Hij haalde het voorbeeld aan van een vrouw die zeven kinderen had gekregen die allemaal via een keizersnede ter wereld waren gekomen. Vervolgens wilde ze voor een achtste keer zwanger worden. De paus had haar berispt, omdat ze "God had uitgedaagd en onverantwoordelijk was geweest".

Franciscus zei dat anticonceptie voor katholieken wat hem betreft verboden blijft, maar dat er ook natuurlijke manieren zijn om zwangerschap te voorkomen.

Homorechten en geboortebeperking

Verder hekelde het hoofd van de katholieke kerk "ideologische kolonisatie" door het Westen. Volgens Franciscus moeten westerlingen ophouden met het opleggen van ideeën over homorechten en geboortebeperking aan ontwikkelingslanden.

De paus sprak heel openhartig in het vliegtuig. Over corruptie vertelde Franciscus dat hij in 1994 bijna twee ambtenaren "had geschopt waar de zon niet schijnt", omdat ze hem wilden betrekken bij omkoping.

Bezoeken

Paus Franciscus sloot gisteren zijn bezoek aan de Filipijnen en Sri Lanka af. Hij hield in de Filipijnse hoofdstad Manilla ​de grootste katholieke mis ooit.

Later dit jaar bezoekt de paus Uganda en de Centraal Afrikaanse Republiek, zo kondigde hij tijdens de vlucht aan. Ook gaat hij naar Ecuador, Bolivia en Paraguay.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl