Het 20-jarige slachtoffer zou stelselmatig zijn mishandeld door haar stiefvader
NOS Nieuws

Hulpverlening faalde bij dood gehandicapte vrouw

Hulpverleningsinstanties zijn ernstig tekortgeschoten bij het toezicht op de verstandelijk gehandicapte Daniëlla van Bergen, die in 2013 werd doodgeslagen. Dat staat in een rapportage over de kwestie door de samenwerkende rijksinspectiediensten. RTV Noord schrijft erover.

Van Bergen (20) kwam in de zomer van 2013 om het leven in haar ouderlijke woning in Groningen. Niet veel later werden haar moeder en stiefvader opgepakt. De man zou haar in de weken voor haar dood stelselmatig hebben geslagen en gemarteld.

Stiefvader Geert W. was al eens veroordeeld tot zes jaar cel, voor het verkrachten en bedreigen van twee stiefdochters uit een eerdere relatie. Tijdens zijn gevangenschap kreeg hij een relatie met de moeder van Daniëlla van Bergen. Na zijn vrijlating gingen ze samenwonen.

Jeugdzorg

Het gezin stond al snel bekend als problematisch. Het werd begeleid door instanties op het gebied van onder meer gehandicaptenzorg, jeugdzorg en kindermishandeling, maar de problemen werden volgens de rapportage niet effectief aangepakt.

Zo kwamen er geregeld meldingen binnen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, maar de veiligheid van Van Bergen en haar broers had daar "onvoldoende prioriteit", aldus de rapporteurs. De hulpverleningsinstanties werkten langs elkaar heen en daarom had er één regisseur voor het gezin moeten worden aangesteld.

Vandaag is de rechtszaak begonnen tegen W. en de moeder van het slachtoffer. W. wordt verdacht van moord, de vrouw van medeplichtigheid. Haar wordt verweten dat ze niet heeft ingegrepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl