De vrouw ligt op straat, vlak na de onthoofding Veiligheidsambtenaar

In Saudi-Arabië is een man gearresteerd die de openbare executie van een vrouw op straat had gefilmd. Dat melden Saudische media. Het zou gaan om een veiligheidsbeambte. 

Mensenrechtenorganisaties hebben de video verspreid en online gezet. Met de beelden wilden ze de aandacht vestigen op de manier waarop in Saudi-Arabië de doodstraf wordt uitgevoerd.

Wat de aanklacht tegen de man is, is niet bekend, maar een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat de zaak valt onder een wet tegen cybercriminaliteit.

Zwaard

De vrouw, afkomstig uit Birma, werd op 12 januari in Mekka onthoofd door de autoriteiten. Dat gebeurde midden op straat. Ze werd veroordeeld tot de doodstraf omdat ze de 7-jarige dochter van haar man ernstig had mishandeld, met de dood tot gevolg. Ze heeft steeds gezegd dat ze onschuldig was. 

De video is waarschijnlijk gemaakt met een mobiele telefoon. Te zien is dat de vrouw, in een zwart gewaad, bij een zebrapad wordt omringd door politieagenten en een man in het wit met een zwaard. Ze wordt tegen de grond gewerkt en roept achter elkaar in het Arabisch: "Ik heb niet gedood! Ik heb niet gedood!". Haar geschreeuw eindigt abrupt wanneer ze door de man in het wit wordt onthoofd.

Blogger

Saudi-Arabië telt zo'n 27 miljoen inwoners en is streng islamitisch. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hebben vorig jaar 87 mensen de doodstraf gekregen (tegen 35 in de VS), voor misdaden als verkrachting, moord, gewapende overvallen en drugshandel. 

Saudi-Arabië is na China en Iran het land dat de meeste executies uitvoert. Van de mensen die in 2014 ter dood zijn gebracht, is 43 procent van buitenlandse komaf. 

Dit jaar zijn al elf mensen terechtgesteld. Aangenomen wordt dat de meeste veroordeelden worden onthoofd, maar daar is de overheid niet altijd open over.

Op dit moment is er internationaal veel aandacht voor de Saudische blogger Raif Badawi, die is veroordeeld tot tien jaar cel, een geldboete en duizend stokslagen. Hij zou in blogs de islam hebben beledigd. Hij heeft de eerste vijftig stokslagen inmiddels gekregen. De tweede serie is onder druk van Amnesty International en de VS uitgesteld, omdat Badawi nog niet voldoende hersteld is van de eerste.

Raif Badawi Amnesty International

STER reclame