ANP

De file ontwijken nog voordat die begint. Dat is de bedoeling van de nieuwe app ADAM, die vanaf vandaag op proef in gebruik wordt genomen. De app maakt verbinding met de verkeersinformatiesystemen van Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam en de provincie. Op die manier kunnen automobilisten zien hoe ze het snelst op hun werk kunnen komen. 

Omleiden 

Maar de controlekamers van de overheden kunnen de automobilisten ook sturen. Als ze zien dat er ergens op de weg een knelpunt ontstaat, bijvoorbeeld door een ongeluk, kunnen ze bepaalde routes afraden voor gebruikers van de app. Het kan gebeuren dat sommige proefpersonen een omleidingsroute moeten rijden terwijl de rest rechtdoor kan, bijvoorbeeld omdat er alleen een aantal rijbanen is afgesloten.

'Ietwat vertraging hebben we wel'

Eigenwijs

De proef is geslaagd als mensen dat advies ook opvolgen. Als het systeem goed werkt, ziet het al een knelpunt voordat er een file is en stroomt het verkeer beter door. Maar 'eigenwijze' automobilisten zouden de (langere) omleidingsroute ook kunnen negeren. Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst, de initiatiefnemer: "Dat is het spannende, gaan mensen het advies opvolgen?" 

Het experiment begint in Amsterdam. Als het een succes is, wordt het ook uitgebreid naar andere stedelijke gebieden. Ook zou er al interesse vanuit andere landen zijn. 

Een file ontwijken nog voordat die begint

STER reclame