NOS Nieuws

Levenseindekliniek opnieuw in opspraak

De Levenseindekliniek in Den Haag is voor de derde keer binnen een jaar in opspraak

De Levenseindekliniek in Den Haag is voor de derde keer in een jaar tijd berispt voor onzorgvuldige euthanasie. Het laatste geval gaat over de euthanasie op een 47-jarige vrouw met een ernstige vorm van chronisch oorsuizen.

Een onafhankelijke toetsingscommissie, die euthanasiegevallen na afloop bekijkt, erkent dat extreme gevallen van oorsuizen een reden voor euthanasie kunnen zijn. Toch oordeelt de commissie dat deze vrouw nader psychiatrisch onderzocht had moeten worden. Het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beoordelen of er iemand in deze zaak wordt vervolgd.

De Levenseindekliniek waar Gaby Olthuis overleed

Uitgesloten

De Levenseindekliniek is het niet eens met de kritiek. Een psychiater die aan de kliniek is verbonden, heeft uitgesloten dat de vrouw leed aan een psychiatrische aandoening.

"Het ging hier om een patiënt met lichamelijk lijden", zei directeur Pleiter in het NOS Radio 1 Journaal. "En dan hoeft een onafhankelijk psychiater geen rol te spelen. Wij vinden dat we wel degelijk behoedzaam zijn geweest."

Daarom zou de toetsingscommissie niet om extra onderzoek moeten vragen, vindt de kliniek.

De euthanasie op een vrouw met oorsuizen zou onzorgvuldig zijn uitgevoerd

De 47-jarige Gaby Olthuis is vorig jaar overleden. In het NCRV-programma Altijd Wat Monitor omschreef ze haar klachten: een snerpend geluid van metaal op metaal, als een voorbijrijdende trein met piepende remmen en altijd aanwezig. Ook had ze last van een aandoening waarbij elk geluid pijn doet, zelfs het openen van een plastic zakje.

De moeder van twee kinderen klopte daarom aan bij de Levenseindekliniek om euthanasie te laten plegen. De kliniek werd in 2012 opgericht om mensen te helpen met euthanasie als ze daarvoor geen arts kunnen vinden.

Opspraak

De Levenseindekliniek kwam afgelopen jaar al twee keer eerder in opspraak, vanwege euthanasie op een bejaarde vrouw die niet in een verpleeghuis wilde wonen en vanwege euthanasie op een oudere psychiatrische patiënt.

Directeur Pleiter wijst erop dat de IGZ in de voorgaande gevallen uiteindelijk geen aanleiding zag om verder onderzoek te doen. "Wij proberen mensen te helpen en doen dat op een uitermate nauwkeurige en zorgvuldige manier. We vinden het vervelend dat we nu voor de derde keer hiermee te maken krijgen."

Een snerpend geluid van metaal op metaal, als een voorbijrijdende trein met piepende remmen en altijd aanwezig

Gaby Olthuis over haar aandoening, in het tv-programma Altijd Wat Monitor
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl