Vice-premier Asscher op het PvdA-congres in Utrecht ANP

Lodewijk Asscher heeft het op het congres van de PvdA in Utrecht opgenomen voor de moslims in Nederland. Zij mogen niet de dupe worden van terreur door een kleine groep moslimextremisten, zei hij.

"We kunnen niet accepteren dat moslims hun geloof gekaapt zien door terroristen, en het debat overlaten aan extremisten. Moslims horen bij Nederland!"

De PvdA-minister van Sociale Zaken en vice-premier wees de congresleden erop dat de partij niet moet wegkijken en de problemen niet moet wegdromen. "Niet bang maken en haat zaaien. Liever het pijnlijke gesprek dan het makkelijke stilzwijgen."     

Zware tijden

Het congres wordt gehouden in voor de PvdA zware tijden. De partij staat er slecht voor in de peilingen en dat leidt tot ontevredenheid bij de leden. Die zullen morgen naar verwachting hun ongenoegen uiten.

Er is bijvoorbeeld veel ongenoegen over de inperking van de vrije artsenkeuze. Het wetsvoorstel van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid werd in de Eerste Kamer door drie PvdA-senatoren afgeschoten. Op het congres zal waarschijnlijk een motie worden ingediend waarin wordt gevraagd om de vrije artsenkeuze te behouden.

Ongenoegen

Verder is er onder PvdA-leden ongenoegen over de rol van hun partij in de coalitie met de VVD. Het eigen partijgeluid klinkt te weinig door, vinden ze. Partijleider Samsom erkende onlangs dat dat deels zijn schuld is.

De congresleden zullen dit weekeinde ook de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer bespreken. Op 18 maart worden de Statenverkiezingen gehouden en die gekozen leden kiezen vervolgens eind mei de Eerste Kamer.

STER reclame