Danny Hesp NOS

Hesp hoopt dat juiste feiten boven komen

time icon

De spelersvakbond VVCS hoopt dat er een gedegen onderzoek komt naar de mogelijke omkoping bij eredivisiewedstrijden van Willem II in 2009. "De onderste steen moet boven", reageerde voorzitter Danny Hesp op de affaire die de Volkskrant zaterdag onthulde. "Alleen dit verhaal al is schadelijk voor Willem II en het complete betaald voetbal."

"We hopen allemaal dat matchfixing in Nederland niet gebeurt, maar het is nu wel behoorlijk concreet. Het is nog nooit zo dichtbij geweest. Bovendien is er een speler bij betrokken die een verleden heeft op dit gebied", verwijst Hesp naar toenmalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo uit Sierra Leone.

Hesp voorziet wel een lastig onderzoek. "De KNVB heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Ik denk dat dat de juiste weg is. Ik hoop dat de juiste feiten naar boven komen. Er moeten zeker geen mensen onterecht worden beschuldigd. Het verhaal komt wel van mensen die een celstraf hebben uitgezeten, dus ik hoop dat een deugdelijk onderzoek echt mogelijk is."

Via een 'klankbord matchfixing' is er de laatste jaren al veel aandacht voor gemanipuleerde wedstrijden in het voetbal. "Een paar jaar geleden is al bewezen dat spelers gokken op wedstrijden. We zijn er bewust mee bezig om omkoping te voorkomen. In het verleden nam het OM dit niet zo serieus, maar dat stadium zijn we allang gepasseerd. Maar dit verhaal brengt wel heel wat teweeg en het blijkt ook dat geen enkele competitie zonder gevaar is. We zijn met z'n allen wakker geschud."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 'Matchfixing lijkt zo ver weg voor ons'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 'Het gaat bij matchfixing meestal om georganiseerde misdaad'

STER Reclame