Zelfscannen kan onder andere bij Albert Heijn
NOS Nieuws

'Zelfscan-kassa lokt diefstal uit'

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

"Met een zelfscan-kassa lokt een supermarkt diefstal uit". Dat zei de politierechter van de rechtbank Rotterdam gisteren tijdens een zaak tegen een winkeldief. Bij de zelfscan-kassa van een Albert Heijn-vestiging betaalde hij 7,50 euro, maar bleek bij controle voor 270 euro aan levensmiddelen in zijn karretje te hebben.

"Ik praat de diefstal natuurlijk niet goed, want stelen mag niet. Maar de supermarkt maakt stelen wel een stuk eenvoudiger op deze manier", voegde de rechter eraan toe. "Vergelijk het met je fiets die je, op het Leidseplein neerzet, zonder hem op slot te zetten. Dan moet je niet vreemd opkijken als ie gestolen wordt."

Geen aangifte

De dief werd bij verstek veroordeeld tot 300 euro boete of zes dagen cel. Twee andere winkeldieven werden ook veroordeeld. De een kreeg voor diefstal van een stanleymes bij Praxis een boete van 300 euro, of zes dagen cel. De ander had twee flesjes Bacardi bij een Coop-supermarkt gestolen. Die verdachte kreeg 100 euro boete, of twee dagen cel.

Het Openbaar Ministerie had Detailhandel Nederland uitgenodigd een aantal zaken van winkeldieven bij te wonen. Om te laten zien dat winkeldieven echt wel worden berecht. Veel winkeliers doen namelijk niet eens aangifte omdat ze denken dat politie en OM toch niets met de aangifte doen.

Ook 'kleine' winkeldiefstallen hebben prioriteit.

Barbara van Unnik, Openbaar Ministerie

Volgens persofficier Barbara van Unnik van het OM hebben ook 'kleine' winkeldiefstallen altijd prioriteit gehad bij politie en justitie: "En aan die prioriteit is anno 2015 niets veranderd." Het OM stelt de komende week ook winkeliers in Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Den Haag en Haarlem in staat rechtszaken tegen winkeldieven 'live' mee te maken.

Van Unnik: "Zodat ze zelf kunnen zien wat er gebeurt als er aangifte wordt gedaan. Misschien weten ze dat wel, maar als je het echt zo ziet - in zo'n zittingszaal - is het toch heel anders. Je hoort welke vragen de rechter stelt, je ziet de verdachte nog een keer en je hoort welke overwegingen de rechtbank maakt bij het bepalen van de straf."

Preventie

Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland, was blij met de uitnodiging. Hij benadrukt dat er jaarlijks meer dan een miljard euro wordt gestolen in winkels. "Winkeliers investeren enorm in preventie, maar je ziet gewoon dat diefstal heel moeilijk is te voorkomen. Stelen in winkels is nog te makkelijk en daders hebben toch vaak het gevoel dat het ongestraft kan."

Volgens hem wil het OM met deze 'open zittingen' laten zien dat winkeldieven uiteindelijk hun straf niet ontlopen. Maar dan moeten winkeliers wel aangifte doen. "Die aangiftes zijn nog te ingewikkeld, te omslachtig. Ik zou zeggen: maak het voor de detailhandel wat eenvoudiger. En laat zien dat aangiftes altijd leiden tot een bestraffing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl