Pers in de Rue de la Colline in Verviers
NOS Nieuws

'Verviers-cel werd aangestuurd vanuit Griekenland'

De terreurcel in Verviers werd aangestuurd door een voormalige Syrië-ganger in Griekenland. Dat heeft een Belgische terreurdeskundige gezegd op het journaal van de Belgische zender VTM. Volgens Faroek Özgunes hield de Syrië-ganger contact met de gevangen broer van een van de verdachten die gisteravond werd gedood in Verviers.

De broer, die fungeerde als tussenpersoon, zit in Luik in de gevangenis. Volgens Özgunes kreeg de politie enkele weken geleden een tip over opvallend telefoonverkeer vanuit de Luikse gevangenis naar Griekenland. Een gedetineerde sprak regelmatig met een teruggekeerde Syrië-ganger in Griekenland. Of de Syrië-ganger een Belg is of een andere nationaliteit heeft, is niet bekend. De gevangene had ook vaak contact met zijn broer in Verviers.

Charlie Hebdo

Door het contact af te luisteren kwam de politie er volgens Özgunes achter dat de verdachten een aanslag wilden plegen op de politie. De man in Griekenland was duidelijk de opdrachtgever. Hij financierde de operatie ook. De Belgische inlichtingendiensten wisten wie de man was en vroegen de Grieken om in te grijpen. Maar de Griekse regering deed niets.

Uiteindelijk kwam de politie erachter dat de terreurcel daags na het verschijnen van Charlie Hebdo in België in actie wilde komen. Gisteren verscheen het Franse blad in België. De aanslag zou daarom waarschijnlijk vrijdagochtend komen. En dus besloot de Belgische politie gisteravond in te grijpen, aldus de terreurdeskundige bij VTM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl