Gebouw in voormalig kamp Schwerte-Ost waarin vluchtelingen zullen worden ondergebracht
NOS Nieuws

Vluchtelingen naar voormalig concentratiekamp

Duitsland staat voor een grote uitdaging: onderdak vinden voor de grote aantallen asielzoekers die naar het land komen. Om dat te bewerkstelligen wordt van alles bedacht, zoals de vluchtelingen onderbrengen in een dependance van het voormalige concentratiekamp Buchenwald. Er is kritiek op het plan, maar als het aan de autoriteiten in de Duitse stad Schwerte ligt, nemen de eerste asielzoekers binnenkort hun intrek in kamp Schwerte-Ost.

Duitsland vangt in de EU verreweg de meeste asielzoekers op. Vorig jaar alleen al waren er 200.000 aanvragen. De lokale autoriteiten zijn verantwoordelijk voor het vinden van opvangplaatsen. En die zeggen dat ze onder grote druk staan om het groeiende aantal vluchtelingen te huisvesten.

Uitbuiting

Afgelopen week werd bekend dat de West-Duitse stad Schwerte ongeveer twintig asielzoekers wil plaatsen in voormalig concentratiekamp Schwerte-Ost. Vluchtelingenorganisaties noemen het plan "smakeloos" en historici beschrijven het kamp als "een plaats van uitbuiting, onderdrukking en geweld". De minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de stad gevraagd het plan te laten vallen.

Honderden dwangarbeiders van concentratiekamp Buchenwald bij Weimar werden tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog ondergebracht in Schwerte-Ost. Ze werkten daar in de spoorwegwerkplaats en werden bewaakt door de nazi's.

De burgemeester van Schwerte verdedigde het plan vandaag. "We blijven bij onze beslissing", zei hij. "Wij hoeven niets goed te maken. Wij hebben een voorbeeldfunctie gehad in het onder ogen zien van de geschiedenis en zelfs een monument geplaatst voor de slachtoffers. Zeventig jaar na de oorlog hoeven niet meer alle gebouwen taboe te zijn."

Monument voor de slachtoffers in Schwerte-Ost

Daarbij zijn de gebouwen waarin de asielzoekers worden ondergebracht volgens hem na-oorlogs. "De indruk was ontstaan dat de vluchtelingen in barakken van voormalige kampbewakers zouden verblijven, maar dat klopt niet", aldus de burgemeester. "Analyse van luchtfoto's heeft aangetoond dat de gebouwen pas in de jaren 50 zijn gebouwd. De oorspronkelijke bewakersbarakken zijn na de oorlog gesloopt."

Dreigementen

Schwerte is niet de enige stad die vluchtelingen in een voormalig kamp wil onderbrengen. Augsburg heeft vergelijkbare plannen.

In Dresden lag er een plan om meer dan negentig asielzoekers onder te brengen in een hotel, maar de hoteleigenaar heeft zich teruggetrokken. Hij zou via sociale media dreigementen hebben ontvangen en de muren van zijn hotel waren beklad met leuzen tegen asielzoekers.

De Duitse overheid krijgt in het zoeken naar opvangplaatsen hulp van studenten, die vinden dat het huidige systeem niet functioneert. Een paar maanden geleden richtten zij Flüchtlinge Wilkommen op, een organisatie die vluchtelingen woonruimte aanbiedt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl